Vincent Hoppezak (links) en Youri Havik
NOS WielrennenAangepast

Scheldende Van Schip gediskwalificeerd op afvalkoers, ook geen medaille Havik/Hoppezak

De Nederlandse duurrenners hebben op de slotdag van de WK baanwielrennen geen medailles gewonnen, al leek Jan-Willem van Schip daar wel naar op weg.

Op de afvalkoers zat Van Schip bij de laatste drie, maar hij werd na een twijfelachtige manoeuvre uit de wedstrijd gehaald door de jury. Na afloop kon Van Schip zijn emoties niet in bedwang houden. Hij schold flink op wielerbond UCI, terwijl hij op het middenterrein beide middelvingers in de lucht stak.

In eerste instantie werd Van Schip als vierde geklasseerd, maar na zijn gedrag is hij uit de uitslag geschrapt.

Later op de dag lukte het Youri Havik en Vincent Hoppezak ook niet om een medaille te winnen op de koppelkoers. Na een zeer vermakelijke wedstrijd vol demarrages, eindigden zij op de zesde plaats.

Straf Van Schip

De afvalkoers voor mannen op de WK baan maakte veel tongen los. Maar liefst drie renners werden door de jury uit de wedstrijd gehaald vanwege het hinderen van andere renners, of vanwege het veroorzaken van een val.

Eén van hen was Van Schip, die lang een sterke indruk maakte. Bij de afvalling voor de laatste vier hinderde hij echter de Portugees Diogo Narciso. In eerste instantie leek er niets aan de hand en Van Schip kwam ook de volgende ronde goed door, waardoor een plaats in de top drie een zekerheid leek.

Van Schip loopt WK-medaille mis na diskwalificatie op de afvalkoers

Tot de jury ingreep. Terwijl de Canadees Dylan Bibic als laatste over de streep kwam, gaf de jury Van Schip als afvaller. De Nederlander verliet woest de baan en wilde niet reageren na de race.

Diskwalificatie op Olympische Spelen

Voor Van Schip betekende het opnieuw een teleurstelling op een internationaal toernooi. Op de Olympische Spelen reed hij samen met Havik de koppelkoers, maar zij werden na afloop gediskwalificeerd door een lompe actie van Van Schip, waarbij de Brit Oliver Wood ten val kwam.

Na die deceptie werd Van Schip op de wereldkampioenschappen gepasseerd voor de koppelkoers. Havik reed in Ballerup samen met de 25-jarige Hoppezak, die met het oog op de nieuwe olympische cyclus de kans krijgt.

Jan-Willem van Schip botst in volle inspanning op de uitrijdende Brit Oliver Wood.

Havik en Hoppezak reden een sterke en attractieve koppelkoers, vol splijtende demarrages. Toch deden ze nooit écht mee om de wereldtitel. De Duitsers waren namelijk bijzonder sterk.

Nieuw Duits koppel oppermachtig

Duitsland stuurde een nieuw koppel de baan in: tot en met de Olympische Spelen reed de ervaren Roger Kluge met Theo Reinhardt, maar die is voor de WK gepasseerd. Het jonge toptalent Tim Torn Teutenberg (winnaar van Parijs-Roubaix voor beloften) nam Reinhardts plaats in. Vanaf het begin van de wedstrijd namen zij het heft in handen.

Toen de andere favorietenkoppels - inclusief de Nederlanders - nog wat naar elkaar keken, pakten de Duitsers een ronde voorsprong. Zij hadden daarmee al vroeg een voorsprong van twintig punten op de rest van het veld.

Rijden en rekenen: zo werkt de koppelkoers | NOS Sportschool met Kirsten Wild

De Nederlanders probeerden regelmatig weg te rijden uit de grote groep om de Duitsers te breken, maar kregen weinig ruimte. Toen ze uiteindelijk tóch een gat pakten, zaten de Duitsers mee. Ondanks de winstronde, bleef de wereldtitel daardoor uit zicht.

Richting de finale werd duidelijk dat niemand Kluge en Teutenberg van de wereldtitel ging houden, maar de strijd om de andere podiumplaatsen lag nog open. Havik en Hoppezak probeerden nog een winstronde te pakken om een medaille veilig te stellen, maar kwamen niet meer weg.

Zij hadden daar hun kruit verschoten en konden in de finale geen punten meer pakken. Na een lange koers vol moedige demarrages moest Nederland genoegen nemen met plek zes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl