Noa-Lynn van Leuven
NOS Sport

Van Leuven plaatst zich als eerste Nederlandse vrouw ooit voor WK darts

Dartster Noa-Lynn van Leuven heeft een primeur te pakken: ze zal als eerste Nederlandse vrouw ooit deelnemen aan het WK dat vanaf half december in Londen gehouden wordt. De 28-jarige Beverwijkse plaatste zich door in het laatste weekend van de PDC Women's Series het eerste van vier mini-toernooien te winnen.

Van Leuven, die die winst pakte door in de finale klassementsaanvoerster Beau Greaves te verslaan met 5-3 (en een moyenne van maar liefst 109,64), is daardoor zeker van een plek in de top drie van de eindstand. En die levert een ticket op voor de mondiale titelstrijd in de Britse hoofdstad.

In voetsporen Sherrock

De Nederlandse treedt in de sporen van onder anderen Fallon Sherrock, de Engelse die vijf jaar geleden haar debuut opsierde door als eerste vrouw een partij te winnen op een WK. Ze versloeg in de eerste ronde Ted Evetts met 3-2 en daarna ook, tot ieders verrassing, Mensur Suljovic met 3-1, destijds de nummer elf van de wereld.

Van Leuven, die in haar tienerjaren in transitie ging, kwam dit jaar ongewild in het nieuws. Anca Zijlstra en Aileen de Graaf stapten uit het Nederlands vrouwenteam, omdat ze niet langer in een ploeg wilden met de trans vrouw. De Nederlandse Dartsbond (NDB) en ook Matthew Porter, de baas van de internationale dartsbond PDC, gaven geen krimp en steunden de dartster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl