Noa-Lynn van Leuven in actie tijdens een toernooi in Blackpool in 2023
NOS Sport

PDC-baas Porter hekelt negatieve reacties op dartster Van Leuven: 'Onacceptabel'

De baas van de internationale dartsbond PDC, Matthew Porter, heeft zich in felle bewoordingen uitgelaten over de kwestie rond de Nederlandse dartster Noa-Lynn van Leuven. In de podcast Weekly Dartscast hekelt Porter met name de negatieve reacties die de trans vrouw de afgelopen tijd allemaal te verduren heeft gekregen.

Vorige maand lieten dartsters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf weten uit de Nederlandse selectie te stappen omdat ze geen team willen vormen met een trans vrouw.

"Het is een heel gevoelig onderwerp dat niet alleen darts aangaat", zegt Porter in de podcast. "Maar we moeten ons heel bewust zijn van de persoonlijke situatie en mentale gezondheid van Noa-Lynn. De hoeveelheid bagger waar zij nu mee te maken krijgt, is onacceptabel. Er is geen enkele reden om je mening op zo'n beledigende manier te ventileren."

'Absolute schande'

"We zijn bij de PDC altijd voor inclusie en openheid geweest", stelt de PDC-baas, die zijn pijlen ook op sommige media richt.

"In tegenstelling tot wat veel mensen zeggen, hebben we geen toernooien alleen voor mannen. We hebben wel enkele vrouwentoernooien. Maar laatst las ik in een landelijke krant dat Noa-Lynn binnen een week een mannen- en een vrouwentoernooi had gewonnen. Dat is een absolute schande."

"Sinds het WK verschijnt er steeds meer clickbait van zogenaamde journalisten rond het darts en dat is weerzinwekkend", vervolgt Porter. "Of het nu gaat om Luke Littler, Noa-Lynn, Michael van Gerwen of Luke Humphries. We zullen hier als PDC hard tegen optreden en onze darters beschermen."

Nederlandse bond

Vorige maand liet de Nederlandse Dartsbond al weten "te staan voor een dartsport waarin iedereen zich thuisvoelt en iedereen mee kan doen en zich veilig voelt. Het maakt daarin niet uit wat je afkomst, politieke voorkeur, geslacht, seksuele geaardheid, ras of religie is."

Bekijk de reactie van Paul Engelbertink, baas van de Nederlandse Dartsbond op 25 maart:

Maart 2024: Directeur dartbond reageert op vertrek teamgenoten trans vrouw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl