Aileen de Graaf (l), Anca Zijlstra (tweede van links) en Noa-Lynn van Leuven (r)
NOS SportAangepast

Dartsters stappen uit Oranje-selectie omdat teamgenoot trans vrouw is

  • Richard Vermeer

    Volgt darts namens de NOS

  • Richard Vermeer

    Volgt darts namens de NOS

Dartsters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf maken geen deel meer uit van het Nederlands vrouwenteam. De twee zijn opgestapt omdat ze niet langer een ploeg willen vormen met trans vrouw Noa-Lynn van Leuven.

"Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands team uit te komen omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan", aldus Zijlstra in een bericht zaterdag op Facebook.

Tegenover de NOS laat Van Leuven zondagavond weten dat de ontstane ophef haar veel energie heeft gekost. "Ik heb niet echt de behoefte om er verder op in te gaan. Dit is hun keuze geweest en niet de mijne. Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben."

Zijlstra en De Graaf willen vooralsnog niet verder ingaan op hun besluit en laten het bij hun verklaring op Facebook.

Grote toernooizege

In het darts hebben vrouwen hun eigen wedstrijdcircuit. Bij enkele toernooien spelen ze ook tegen mannen. Van Leuven werd vorig jaar de eerste trans vrouw die mee mocht doen aan een groot toernooi bij dartsbond PDC en vorige week behaalde ze daar haar eerste toernooizege. Daarvoor had nog nooit een vrouw een PDC-toernooi gewonnen waar ook mannen aan deelnemen.

Ook in het vrouwencircuit is Van Leuven erg succesvol. Zo won ze zaterdagavond nog in het Engelse Wigan haar eerste titel in de PDC Women's Series.

Vorig jaar maakten we onderstaande reportage over Noa-Lynn van Leuven.

Van Leuven eerste Nederlandse trans vrouw in darts: 'Soms wel lastig'

"Ik heb geprobeerd dit te accepteren, maar ik kan dit niet goedkeuren of goedpraten", aldus Zijlstra, die samen met haar vertrek uit het Nederlands vrouwenteam ook haar taken als spelersvertegenwoordiger van de Nederlandse dartbond naast zich neerlegt.

"Ik vind dat er bij sport sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, dat naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd wordt. We hebben immers zo hard gewerkt om in deze tak van sport relevant en competitief te zijn."

De Graaf, de nummer twee van de wereldranglijst voor vrouwen van dartsbond WDF, reageert op Facebook op het bericht van Zijlstra. "Op een gegeven moment moet je keuzes maken als iets tegen je gevoel ingaat. Je moet doen wat voor jou goed voelt. Vandaar ook mijn beslissing om uit het Nederlands team te stappen."

Volgende toernooi

Het Nederlands vrouwenteam doet op zaterdag 13 en zondag 14 april in het Belgische Mol mee aan het 4 Nations Tournament. Van Leuven zal daar samen met Desiree Geel, Roos van der Velde, Aletta Wajer een team vormen.

Paul Engelbertink, directeur van de Nederlandse dartbond, laat weten dat de bond maandagmiddag met een reactie zal komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl