Noa-Lynn van Leuven
NOS Sport

Nederlandse trans vrouw breekt door in darts: 'Wordt over me geroddeld'

  • Thierry Boon

    volgt darts namens de NOS

  • Thierry Boon

    volgt darts namens de NOS

Als jongen werd ze gegrepen door de sport, als vrouw breekt ze nu door op het podium. De Nederlandse Noa-Lynn van Leuven wordt zondag op de World Matchplay de eerste trans vrouw op een groot toernooi in het darts. "Maar ik hoef niet per se een rolmodel te zijn."

Het is een zonnige, doordeweekse ochtend in een dartsshop in Zaandam. Het is de winkel van profdarter Vincent van der Voort. Vertrouwd terrein voor drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen, maar ook voor de 26-jarige Van Leuven.

"Vincent heeft mij het laatste duwtje gegeven om de vrouwentoernooien af te gaan. Hij heeft bij de bond PDC gevraagd of ik mee mocht doen", vertelt Van Leuven, die ook gesponsord wordt door de winkel van Van der Voort, waar ze in alle rust kan trainen.

Van Leuven eerste Nederlandse transvrouw in darts: 'Soms wel lastig'

Het is de dag nadat bekend is geworden dat Rikkie Kolle, de eerste trans vrouw die is uitgeroepen tot Miss Nederland, te maken heeft met veel negatieve reacties. Het zet Van Leuven zichtbaar aan het denken.

"Nu ik de eerste trans vrouw ben op een televisietoernooi krijg ik automatisch een soort voorbeeldfunctie. Dat vind ik niet erg, maar ik heb er niet voor gekozen. Als het er niet was, vond ik het ook niet erg. Ik houd niet echt van veel aandacht en hoef er niet te koop mee te lopen."

Hormoonvervangingstherapie

Daar waar andere sporten erg worstelen met het toelaten van trans vrouwen - recent nog in het wielrennen, triatlon en atletiek - is het in het darts simpel. Volgens de bond hebben mannen namelijk geen lichamelijk voordeel ten opzichte van vrouwen. "Het is natuurlijk geen fysieke sport."

Toch zijn er wel voorwaarden vanuit de PDC waaraan moet worden voldaan. In haar paspoort moet staan dat ze een vrouw is en ze moet hormoonvervangingstherapie hebben gedaan.

"En ik heb een brief op moeten laten stellen vanuit het ziekenhuis, waaruit blijkt dat mijn testosteron onder een bepaalde waarde is gedurende een periode van meer dan twaalf maanden", legt Van Leuven uit.

Het gaat goed met Van Leuven. Ze plaatste zich tegen haar eigen verwachting in voor de World Matchplay, ook wel bekend als het 'zomer-WK' in de Engelse kustplaats Blackpool. Voor de vrouwen misschien wel het grootste podium van het jaar. "Supertof!"

Ooit hoopt Van Leuven, die in een restaurant werkt, dat ze met haar verhaal niet meer opvalt. Nu is dat nog wel zo. Er stond deze week een groot interview met haar in The Guardian, een van de bekendste dagbladen in Engeland.

'Er wordt lelijk gedaan'

De bond probeert haar zo goed mogelijk te begeleiden en Van Leuven krijgt veel positieve reacties, maar toch ervaart ze weleens tegenstand. En dan met name van haar vrouwelijke concurrenten. "Ik merk soms dat er achter mijn rug om lelijk wordt gedaan."

"Ik hoor dat er over me geroddeld wordt of krijg het gevoel dat andere speelsters naar de wedstrijdtafel lopen om te klagen over mij. Dat is heftig, maar ik probeer er zo luchtig mogelijk mee om te gaan", verzucht ze.

"Tegenstanders zijn het dan niet eens met de regels en vinden het niet leuk dat ik er ben. Ik vind het vervelend en jammer dat het soms dus geuit wordt naar mij persoonlijk in plaats van de reglementen."

Noa-Lynn van Leuven (tweede van links) met het Nederlandse team

Waar het vandaan komt? "Ik denk omdat ik een bedreiging voor ze ben", legt Van Leuven uit. "Dan zoeken ze toch naar een manier om van me af te komen. Als het op het bord niet lukt, dan maar op een andere manier."

Hoewel ze zich groot probeert te houden, lukt dat Van Leuven niet altijd. "Vooral als een toernooi niet lekker loopt en er veel achter mijn rug om is gebeurd. Dan kom ik terug op mijn hotelkamer en dan merk ik dat het lastig wordt, dat het schildje om me heen even wegvalt."

Het negatieve wil ze omzetten in iets positiefs. "Ik probeer er motivatie uit te halen." Het is aan haar om dat bij de World Matchplay te laten zien. Ongeacht welke reacties dat uitlokt: "Ik ben er klaar voor!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl