Archiefbeeld
NOS Sport

Trans vrouwen uitgesloten van wedstrijddeelname door mondiale atletiekbond

De koepelorganisatie World Athletics heeft besloten dat trans vrouwen voorlopig zijn uitgesloten van vrouwenwedstrijden als zij de puberteit als man hebben doorgemaakt.

Volgens de atletiekbond is er nog onvoldoende bewijs dat trans vrouwen geen voordeel behouden ten opzichte van biologische vrouwen. "Het oordeel dat we hebben geveld is naar mijn overtuiging in het belang van een eerlijke sport", zei atletiekbaas Sebastian Coe.

"Het is een voorlopig 'nee', we willen de vrouwencategorie beschermen", voegde hij daaraan toe.

Vorig jaar juli, tijdens het WK in Oregon, liet Coe zich al uit over over de uitdagingen rondom DSD (Differences of Sexual Development) en transpersonen.

Ook heeft World Athletics de regels voor intersekse atleten met een van nature hoog testosterongehalte aangescherpt. Niet alleen is de maximumwaarde voor testosteron verlaagd, atleten moeten ook twee jaar in plaats van één jaar voldoen aan die lagere waarde om bij de vrouwen te mogen blijven meedoen.

Dat kan door het slikken van medicatie. Verder geldt deze testosteronregel voortaan voor alle atletiekonderdelen en niet meer alleen voor de loopafstanden van 400 meter tot en met de Engelse mijl.

Caster Semenya in juni 2022

De mondiale atletiekbond nam met het oog op eerlijke competitie in 2018 al het besluit dat vrouwen met een van nature hoog testosterongehalte remmers moesten nemen om aan wedstrijden op de afstanden van 400 meter tot en met 1 Engelse mijl te kunnen meedoen.

Belangrijkste slachtoffer van die regel was de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya. De tweevoudig olympisch - en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter weigerde de bewuste medicatie om haar testosteronspiegel te verlagen en kon daardoor niet meer deelnemen aan wedstrijden op haar favoriete afstand.

De atlete klaagde de mondiale bond aan bij het internationaal sporttribunaal (CAS), maar kreeg geen gelijk.

De NOS maakte in 2021 al een uitgebreide reportage over dit onderwerp:

'Transgenderregels IOC leveren geen eerlijke competitie op'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl