Harrie Lavreysen
NOS WielrennenAangepast

Lavreysen sprint naar kwartfinales op WK baan, Van Loon klaar na moedige sprint

Harrie Lavreysen heeft zich geplaatst voor de kwartfinales op het sprinttoernooi bij de WK baanwielrennen in het Deense Ballerup. De Nederlandse sprinter probeert vandaag een plek te bemachtigen in de halve finales van het individuele sprinttoernooi, die zondag worden verreden.

Eerder vandaag noteerde hij ook de snelste tijd in de kwalificatie. Hij werkte de 200 meter met vliegende start daar af met een gemiddelde snelheid van ruim 77 kilometer per uur.

Na de succesvolle kilometertijdrit van vrijdag staat de wereldtitelteller van Lavreysen op de wereldkampioenschappen op twee. Zondag hoopt hij het toernooi af te sluiten met een hattrick, door ook het individuele sprinttoernooi te winnen.

Herstellen op kwalificatiedag

Ook op dit onderdeel is hij topfavoriet: sinds 2019 is hij op elk WK de beste geweest en afgelopen zomer veroverde hij in Parijs zijn tweede olympische titel op de sprint.

Lavreysen wil deze zaterdag vooral gebruiken om te herstellen van zijn inspanningen eerder deze week. Het noteren van de snelste tijd in de kwalificatie werkte wat dat betreft in zijn voordeel: de top vier van de kwalificatie plaatste zich direct voor de achtste finales, waar hij in de Canadees Tyler Rorke een relatief makkelijke tegenstander trof.

  • NOS
    Sprintfinales op de WK baan
  • NOS
    Duuronderdelen op de WK baan

Jeffrey Hoogland en Tijmen van Loon werden zevende en veertiende in de kwalificatie en moesten dus een sprint extra rijden ten opzichte van hun landgenoot. Via de zestiende finales plaatsten zij zich allebei ook voor de achtste finales, al troffen zij daar lastige tegenstanders.

Voor Hoogland was dat geen probleem. Hij rekende af met de Japanner Shinji Nakano en plaatste zich net als Lavreysen voor de kwartfinales. Van Loon haalde die ronde niet, ondanks een mooie sprint.

Knappe poging Van Loon

Van Loon reed tegen Nicholas Paul, uit Trinidad & Tobago. Paul noteerde in de kwalificatie de derde tijd en is een van de sterkere sprinters van het toernooi. Van Loon probeerde hem te verrassen door vrijwel direct zijn sprint te beginnen. Het leverde een hele lange inspanning op, maar Van Loon ging de laatste ronde wel in met een grote voorsprong. De Nederlander viel echter stil, waardoor de man uit Trinidad & Tobago vlak voor de finish aansloot en Van Loon passeerde.

Baansprinter Van Loon stunt bijna tegen Paul: 'Moest iets geks proberen'

Voor Van Loon zit het sprinttoernooi er daardoor op. Hij komt de rest van het weekend niet meer in actie.

Lavreysen jaagt in het sprinttoernooi op zijn zestiende wereldtitel op de baan. Vrijdag won hij zijn vijftiende en verbrak hij het record van Arnaud Tournant (veertien), waardoor de Nederlandse topsprinter de meeste wereldtitels heeft bemachtigd in de ruim honderdjarige geschiedenis van het evenement. Op de WK in Ballerup greep hij wereldtitels in de teamsprint en - bij zijn debuut - de kilometertijdrit.

Vrouwen uitgeschakeld

Sprintsters Kimberly Kalee en Kyra Lamberink hoopten zich vanmiddag op hun beurt te plaatsen voor de finale op de 500 meter tijdrit. Zij moesten zich bij de beste acht kwalificeren om vanavond de finale te mogen rijden.

Dat lukte niet. Kalee was de snelste Nederlandse en reed de tiende tijd, Lamberink strandde op de vijftiende plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl