Britse hoop vervliegt in America's Cup, Nieuw-Zeeland dicht bij titelprolongatie

Nieuw-Zeeland blijft winnen in America's Cup en neemt voorschot op titelprolongatie

De zeilers van Groot-Britannië hebben de comeback van woensdag geen goed vervolg kunnen geven. Voor de kust van Barcelona verloren de Britten de zevende en achtste race van titelhouder Nieuw-Zeeland, dat daardoor een 6-2 voorsprong heeft genomen.

Daarmee heeft Nieuw-Zeeland opnieuw een voorschot genomen op titelprolongatie. Het land dat als eerste zeven finaleraces heeft gewonnen, wint deze 37ste editie van de America's Cup. Zaterdagmiddag staan de negende en tiende race van de prestigieuze zeilwedstrijd op het programma.

Realisme

De Britten verloren de eerste vier races, maar brachten woensdag de spanning terug door zowel de vijfde als zesde race te winnen. Het zou niet voor het eerst zijn dat een boot een grote achterstand ongedaan maakt, maar het optimisme maakte vandaag gauw weer plaats voor realisme.

In de zevende race leken de Britten beter van start te gaan dan Nieuw-Zeeland, maar ze verloren het voordeel vrijwel direct. Ze kwamen uiteindelijk 1.13 minuten na de 'Kiwi's' over de finish, de grootste nederlaag tot nu toe.

In de achtste race moesten de Britten toezien hoe de Nieuw-Zeelanders rap een voorsprong van een halve kilometer namen. Daarmee was ook het laatste restje spanning verdwenen. De Britse boot, onder leiding van topzeiler Sir Ben Ainslie, kwam uiteindelijk 55 seconden later over de finish.

Eerste finale sinds 1964

Als winnaar van de voorronde mochten de Britten titelhouder Nieuw-Zeeland uitdagen. De Britse boot werd gebouwd dankzij de inbreng van miljardair Jim Ratcliffe en met de hulp van het Formule 1-team van Mercedes.

Voor de Britten is het de eerste keer sinds 1964 dat ze weer eens in de finale van de America's Cup staan, de wedstrijd die ze 173 jaar geleden zelf bedachten en die ongeveer eens in de vier jaar wordt gehouden. Titelhouder Nieuw-Zeeland won de afgelopen twee edities.