NOS Sport

Zeilers Groot-Brittannië weer terug in race om America's Cup

Britten brengen spanning terug in America's Cup

De zeilers van Groot-Brittannië hebben de spanning teruggebracht in de strijd om de America's Cup. Voor de kust van Barcelona wonnen de Britten de vijfde en zesde race van titelhouder Nieuw-Zeeland. Daarmee brachten ze de stand op 4-2.

De Nieuw-Zeelanders wonnen met gemak de eerste vier races van de 37ste editie van de prestigieuze zeilwedstrijd. De Britten gebruikten de rustdag om flink te trainen en dat betaalde zich uit.

Britten wonnen nog nooit

De Britten, die de wedstrijd 173 jaar geleden zelf bedachten, wonnen de America's Cup nog nooit. Wel staan ze voor het eerst sinds 1964 weer eens in de finale.

Als winnaar van de voorronde mochten de Britten titelhouder Nieuw-Zeeland uitdagen. De Britse boot werd gebouwd dankzij de inbreng van miljardair Jim Ratcliffe en met de hulp van het Formule 1-team van Mercedes. In de eerste vier races leken de Britten echter geen schijn van kans te hebben.

Nieuw-Zeeland won de America's Cup, die ongeveer eens in de vier jaar gehouden, in 2021 voor de vierde keer.

In de vijfde race gingen de Nieuw-Zeelanders al in de voorstart in de fout. De boot onder leiding van schipper Peter Burling kwam stil te liggen en had moeite om op gang te komen. De Britten hadden inmiddels een onoverbrugbare voorsprong gepakt.

Ook in race zes waren de Britten, onder leiding van topzeiler Sir Ben Ainslie, de beste. Na een goede start lieten ze de 'Kiwi's' terugkomen in de race, maar die verloren veel snelheid toen ze bijna de boei raakten. Een 'dip' van de Britten, waarbij ze met de punt van de boot het water raakten, bracht de overwinning niet in gevaar.

Comeback

De Nieuw-Zeelanders hebben nog steeds aan drie overwinningen genoeg. Het land dat als eerste zeven finaleraces heeft gewonnen, wint uiteindelijk de America's Cup.

Het zou niet voor het eerst zijn dat een boot een comeback maakte in de strijd om 'The Auld Mug', zoals de trofee heet. In 2013 maakte de Amerikaanse boot een 8-1 achterstand goed op Nieuw-Zeeland en won alsnog met 9-8. Destijds waren nog negen overwinningen nodig voor de winst.

De zevende en achtste race staan vrijdag op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl