NOS Sport

Hoop voor Britse zeilers, maar Nieuw-Zeeland wint ook vierde race America's Cup

Er is hoop voor Britse zeilers, maar Nieuw-Zeeland wint ook vierde race America's Cup

Op de golven voor de kust van Barcelona hebben de Britse zeilers een kans laten liggen om terug te komen in de strijd om de America's Cup. Titelhouder Nieuw-Zeeland is op een 4-0 voorsprong gekomen na vier van de dertien races.

Nieuw-Zeeland heeft nog drie overwinningen nodig voor titelprolongatie in de America's Cup, waarbij de foilende boten snelheden tot zo'n 100 kilometer per uur behalen. Op basis van de eerste drie races leek dat eenvoudig te gaan lukken, maar race vier moet de Britten hoop hebben gegeven.

Voor het eerst in de eindstrijd konden de Britten daadwerkelijk mee met de Nieuw-Zeelanders, die in de verdrukking raakten op het eerste stuk naar de gele boeien. De Britten sneden tegen de wind in een aantal keer de Nieuw-Zeelanders de pas af en hadden het initiatief.

Heel lang hielden de Britten de voorsprong niet vol. Op het tweede stuk kwam Nieuw-Zeeland alweer voorbij en gaven ze die voorsprong niet meer weg.

Een 4-0 achterstand zal pijn doen, maar de vierde nederlaag moet toch ook hoop hebben gegeven: ze zaten er vandaag dichtbij.

Dinsdag rustdag

Na afloop spraken Peter Burling en Nathan Outteridge in de boot van een "geweldige race" en "een krappe start" tegen de Britten.

De Britse topzeiler Sir Ben Ainslie, met viermaal goud de succesvolste olympische zeiler ooit, houdt hoop. "Het was een goede race met een goede start. We hadden onze momenten, we kunnen hier nog van terugkomen."

Dinsdag is een rustdag voor de zeilers. Woensdag gaat de America's Cup verder, met race vijf en race zes. Twee kansen voor de Britten om de spanning terug te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl