NOS Wielrennen

Wiebes debuteert op WK baan met overtuigende wereldtitel op de scratch

Wiebes grijpt met lange sprint scratch-goud op WK baanwielrennen

Lorena Wiebes heeft op haar allereerste WK baanwielrennen meteen de wereldtitel gegrepen op de scratch. De wegrenster, bekend om haar sterke sprint, wachtte ook op de ovaal in het Deense Ballerup tot de ultieme finale voor haar inspanning.

Met nog anderhalve ronde te gaan knalde Wiebes over de rest van het veld heen. Iedereen wilde naar het wiel van de krachtige Nederlandse, maar niemand kwam er nog bij, waardoor Wiebes met overmacht naar de wereldtitel sprintte.

Wiebes debuteert op WK baan met wereldtitel scratch: 'Perfecte race, smaakt naar meer'

Eerder dit jaar werd ze door haar krachtige sprint ook al Europees kampioen op de weg en won ze drie ritten in de Simac Ladies Tour. In principe blijft de weg voor haar de belangrijkste discipline, al denkt ze al wel na over een deelname op de baan op de Olympische Spelen van 2028.

"Als het parcours van de wegrit voor Los Angeles bekend wordt en het heel zwaar blijkt te zijn, kan ik ook besluiten om me meer te gaan focussen op het omnium en daarin voor een medaille te gaan", vertelde ze voor de WK in Denemarken.

De Nederlandse durfde te gokken en keek veel naar de andere vrouwen, ook toen de Franse Marion Borras demarreerde. Wiebes reed met een grote versnelling rond, waardoor het lastig was om constant te versnellen. "Eigenlijk weet je dan al dat een renster maar één plan heeft: sprinten", vertelde analist Kirsten Wild.

Eindsprint

Borras werd uiteindelijk ingerekend door het constant hoge tempo in het peloton, dat daardoor lang bij elkaar bleef. Pas in de laatste tien rondes kwamen er nieuwe aanvalspogingen, maar niemand kon een sprint voorkomen. Wiebes knalde daar oppermachtig naar de zege.

Dit was de enige keer deze week dat ze in actie kwam. Op de andere duuronderdelen staan namens Nederland Marit Raaijmakers en Lisa van Belle op de startlijsten.

WK baanwielrennen uitgelegd: zo werkt de scratch

Jennifer Valente was de titelverdedigster. Vorig jaar in Glasgow hield de Amerikaanse de Nederlandse Maike van de Duin achter zich. De Assense, ook op de weg actief, heeft haar seizoen al beëindigd.

De laatste Nederlandse wereldkampioene op scratch was Kirsten Wild in 2020. Het was haar derde titel op scratch na eerdere zeges in 2015 en 2018.

  • NOS
    Duuronderdelen op de WK baan
  • NOS
    Sprintfinales op de WK baan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl