NOS Wielrennen

Lavreysen gaat voor kwartet, nieuwe naam op koppelkoers: WK baan begint vandaag

  • NOS
    Duuronderdelen op de WK baan
  • NOS
    Sprintfinales op de WK baan

De komende vijf dagen staan de WK baanwielrennen op het programma. De Ballerup Arena in Denemarken is het decor van een nieuwe titeljacht voor Harrie Lavreysen, een nieuw Nederlands team op de koppelkoers en het afscheid van een Deense grootheid.

Na zijn drie gouden medailles op de Olympische Spelen in Parijs (sprint, keirin en teamsprint) verraste Lavreysen afgelopen week door nog een vierde onderdeel toe te voegen aan zijn al volle schema: hij doet mee aan de tijdrit van 1 kilometer.

Kwartet Lavreysen

Als het 27-jarige sprintkanon zijn totaal van dertien wereldtitels nog verder uitbreidt, kan hij recordhouder aller tijden worden. Momenteel voert de Fransman Arnaud Tournant (14) die lijst aan.

De poging van Lavreysen om vier wereldtitels te bemachtigen begint woensdag op de teamsprint. Als hij zich bij elk onderdeel plaatst voor de finale komt hij achtereenvolgens op de volgende tijden in actie:

  • Teamsprint: woensdag 16 oktober 19.35 uur
  • Keirin: donderdag 17 oktober 20.35 uur
  • 1 kilometer: vrijdag 18 oktober 20.00 uur
  • Sprint: zondag 20 oktober 13.20 uur
Na olympisch droomseizoen doet Lavreysen op WK iets nieuws: de kilometer tijdrit

Op de koppelkoers, het koningsnummer van de duuronderdelen op de baan, zwaait de 39-jarige Deen Michael Mørkøv af. In 2021 won hij dat onderdeel op de Olympische Spelen aan de zijde van Lasse Norman, met wie hij ook drie keer wereldkampioen werd. Op dit WK rijden ze voor het laatst samen.

Havik/Hoppezak

Nederland stuurt een verrassend koppel naar Denemarken. Yoeri Havik verdedigt zijn titel van vorig jaar niet samen met Jan-Willem van Schip, maar met Vincent Hoppezak.

Na een desastreuze koppelkoers op de Olympische Spelen, waar Havik en Van Schip geen moment meededen om de medailles en gediskwalificeerd werden door een kopstootachtige actie van Van Schip, greep bondscoach Nick Stöpler in.

De 25-jarige Hoppezak timmert al jaren aan de weg en werd bij de WK in 2021 verrassend derde op de puntenkoers. In het voorjaar van 2023 reed hij al regelmatig wedstrijden aan de zijde van Havik, waaronder op de EK waar ze negende werden.

Hun beste resultaat samen was een tweede plaats in het Canadese Milton in 2023, achter de Portugezen Ivo Oliveira en Iuri Leitao. Laatstgenoemde werd dit jaar olympisch kampioen samen met Ivo's tweelingbroer Rui.

Rijden en rekenen: zo werkt de koppelkoers | NOS Sportschool met Kirsten Wild

Havik en Hoppezak komen zondag 20 oktober om 15.50 uur op de baan.

Van Belle start ondanks overlijden broer

Ook bij de vrouwen treedt een ander duo aan dan tijdens de Olympische Spelen. Maike van der Duin en Lisa van Belle wonnen in Parijs knap zilver in de koppelkoers, maar rijden in Ballerup niet samen. Van der Duin, die een week geleden ziek opgaf in de Simac Ladies Tour, krijgt rust. Van Belle rijdt samen met Marit Raaijmakers.

Vanwege privéomstandigheden bleef de deelname van Van Belle lang onzeker. Afgelopen maand overleed haar 24-jarige broer Bas. Van Belle rijdt zaterdag de koppelkoers.

WK vol kansen voor 'Hetty Raketty' Van de Wouw: 'Die regenboogtrui wil ik zeker'

Nederland stuurt geen vrouw naar het omnium en ook op de achtervolgingsonderdelen komen geen Nederlanders in actie. Bij het omnium voor mannen doet Yanne Dorenbos mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl