Judith de Kom in 2022
NOS Nieuws

Judith de Kom, die streed voor eerherstel vader Anton de Kom, overleden

Judith de Kom is op 93-jarige leeftijd overleden. Ze was de dochter van de Surinaamse verzetsheld en schrijver Anton de Kom en had zijn eerherstel tot levensopgave gemaakt. Op hoge leeftijd maakte ze mee hoe het kabinet excuses maakte voor de omgang met hem.

"Haar leven lang heeft zij zich ingezet voor een betere wereld en voor het eerherstel van haar vader", staat in een verklaring van de familie. "Voor haar was het levensmotto 'Om te weten waar je heen gaat, moet je weten waar je vandaan komt' van groot belang."

De afgelopen jaren kwam er, onder meer door inspanningen van zijn dochter, meer aandacht voor het leven en werk van Anton de Kom. Zo is hij in 2020 als eerste Surinamer opgenomen in de canon van Nederland. Twee jaar geleden werd ook een gedenksteen onthuld. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam legde Judith de Kom vorig jaar een krans neer voor haar vader.

De Kom en haar broer (r) krijgen van vicepremier Hoekstra een excuusbrief

Kort daarna volgden excuses van het kabinet voor het leed dat De Kom en zijn gezin hebben ondervonden door toedoen van Nederland. Judith de Kom kreeg persoonlijk een excuusbrief van toenmalig vicepremier Hoekstra en zei dat ze blij en trots was dat het zover was gekomen.

Vorige maand verscheen nog het boek Ik omhels je onafgebroken, met brieven van Judith de Kom aan haar vader. Tegen de uitgever zei ze kort na de boekpresentatie: "De krans is gelegd, het boek is er. Nu kan ik rusten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl