Nieuw-Zeeland zet Britse zeilers op grotere achterstand in America's Cup

Britten op grotere achterstand gezet in America's cup, Nieuw-Zeeland wint derde race

De zeilers van Nieuw-Zeeland zijn voor de kust van Barcelona op een 3-0 voorsprong gekomen tegen Groot-Brittannië in de America's Cup.

Nadat de Nieuw-Zeelanders op zaterdag al de eerste twee races hadden gewonnen, was de derde wedstrijd op zondag ook een prooi voor de Nieuw-Zeelandse boot. De vierde race zou vandaag ook gevaren worden, maar die ging niet door omdat er te weinig wind stond. De race wordt morgen om 14.10 uur ingehaald.

Het land dat als eerste zeven wedstrijden heeft gewonnen, wint de 37ste editie van de prestigieuze zeilwedstrijd. Als het op zondag 20 oktober na twaalf races nog gelijk staat, wordt op 21 oktober de beslissende wedstrijd gevaren.

Derde race

De Britten zaten al voor de derde race in de hoek waar de klappen vielen. Ze kregen in de strijd om de beste startpositie een straf van de jury, omdat ze geen voorrang gaven aan Nieuw-Zeeland, waar dat wel had gemoeten. De boten raakten elkaar net niet.

Dit leverde een achterstand op die niet meer goed te maken was in de derde race.

Ben Ainslie, de leider van de Britten

Daarna was het wachten op de geschikte weersomstandigheden voor de vierde wedstrijd. Die kwamen niet, waardoor de race werd uitgesteld naar morgen.

De Britten, die de wedstrijd 173 jaar geleden zelf bedachten, staan voor het eerst sinds 1964 in de finale van de America's Cup. "Dit is de enige trofee die het Verenigd Koninkrijk nog nooit won. En dat met onze maritieme geschiedenis...", zei Sir Ben Ainslie.

De 47-jarige schipper is de leider van de Britse boot en werd na zijn zilver in 1996 vier keer op rij olympisch kampioen. Hij is daarmee de succesvolste olympische zeiler ooit.

De Britse boot werd gebouwd dankzij de inbreng van miljardair Jim Ratcliffe en met de hulp van het Formule 1-team van Mercedes.

Wat is de America's cup?

De America's Cup, ook wel de 'Formule 1 van het water' genoemd, ontstond in 1851 toen er rond het Britse Wight een zeilrace gehouden werd waarbij de schoener 'America' de beste was.

De wedstrijd van dit jaar gaat dus tussen Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. De Nieuw-Zeelandse boot won in 2021 voor de vierde keer.