Riola Xhemaili viert haar treffer met Nina Nijstad

Voetbalsters PSV boeken magere zege, Utrecht overklast Feyenoord

PSV heeft een magere overwinning geboekt op bezoek bij de voetbalsters van sc Heerenveen: 1-0. Het was in elk geval voldoende om de drie punten op te eisen en daarmee in de buurt te blijven van koploper Ajax en FC Utrecht, dat met 3-0 van Feyenoord won en nog zonder puntverlies tweede staat.

Zo is er na drie speelrondes een verrassende top vier in de eredivisie ontstaan. Doordat regerend landskampioen FC Twente gisteren opnieuw punten verspeelde tegen Excelsior (1-1), staan de Tukkers vierde, achter Ajax, Utrecht en PSV.

Stand eredivisie vrouwen

PSV, dat met een team vol internationals uit verschillende landen de ambitie heeft om de top twee aan te vallen, begon met hoge druk aan de wedstrijd tegen de nummer tien. In de zeventiende minuut kwam de ploeg uit Eindhoven op voorsprong, na een doelpunt van Riola Xhemaili op aangeven van Renate Jansen.

Beide speelsters zijn nieuw bij de ploeg, maar Jansen (ex-FC Twente) en de Zwitserse huurling Xhemaili weten elkaar steeds feilloos te vinden. De vroege treffer bleek het hoogtepunt van de wedstrijd voor PSV, want daarna verslapten de bezoekers en werd de Friese thuisploeg brutaler.

Geen penalty

PSV ontsnapte voor rust tot drie keer toe aan de gelijkmaker en had geluk dat er niet werd gefloten voor een strafschop. Een schot van Elfi Maass raakte de arm van PSV-verdedigster Nina Nijstad, maar zonder videoscheidsrechter leidde dit niet tot een penalty.

Het spelbeeld veranderde ook in de tweede helft niet. Met hangen en wurgen hield PSV de eigen Eindhovense machine gaande.

Een kwartier voor tijd werden met Zera Hulswit en Fleur Stoit twee verse aanvallers ingebracht en ook middenveldster Lore Jacobs, in 2023 uitgeroepen tot beste speelster van de Belgische competitie, mocht invallen. Tot meer goals leidde het niet.

Nina Nijstad van PSV in duel met Elfi Maass van Heerenveen

Feyenoord leek vastbesloten om de twee nederlagen die ze vorig seizoen tegen de Utrechters leden goed te maken. Maar op sportcomplex Varkenoord begonnen beide ploegen wat voorzichtig aan de wedstrijd. Hoewel het nog ongeslagen Utrecht de meeste kansen kreeg, stond het lange tijd 0-0.

Het spelbeeld kantelde in de tweede helft. Een doelpunt van Lena Mahieu brak de wedstrijd vlak na rust open. Daarna scoorde Dieke van Straten en in de 90ste minuut nam Tami Groenendijk de derde Utrechtse treffer voor haar rekening.

FC Utrecht-speelster Dieke van Straten maakt de 2-0 en viert dit met haar team

Bij Telstar en PEC Zwolle, die beide onderaan staan, was het de vraag welke van de twee ploegen na vandaag de hekkensluiter zou zijn. Dat is PEC gebleven. Op doelsaldo, want op Sportpark De Vegtlust in Zwolle werd het 0-0.

Beide ploegen lieten ook vandaag weer zien dat ze moeizaam tot scoren komen. Ze hebben allebei nog maar één doelpunt gemaakt in drie wedstrijden. PEC heeft alleen een doelpunt meer tegen dan Telstar.

De winst voor beide ploegen is wel dat ze niet meer puntloos zijn.