Inwoners van St. Lucie County konden terugkeren om de schade op te nemen
NOS Nieuws

Florida neemt schade op na orkaan Milton, kosten geschat op 50 miljard dollar

Nu orkaan Milton de Amerikaanse staat Florida achter zich heeft gelaten, kunnen inwoners de schade gaan opnemen. Velen keren na hun evacuatie naar veiliger gebied terug naar hun woonplaats, wat leidt tot drukke wegen. Maar niet voor iedereen is terugkeren een optie.

Zoals in Pinellas County, ten westen van de stad Tampa. Met speciale pick-uptrucks rijden de hulpdiensten mensen heen en weer naar hun huizen in buurten die nog steeds onder water staan. Ploeterend door het water proberen ze nog wat spullen te verzamelen.

In de stad Belleair Beach, dat ook onder Pinellas County valt, kunnen mensen niet terug naar hun huizen. In sommige buurten staat geen huis meer overeind.

Alert blijven

Gouverneur Ron DeSantis waarschuwt mensen om alert te blijven. Hij wees daarbij op de aanhoudende veiligheidsrisico's, zoals neergehaalde elektriciteitskabels en stilstaand water waarin gevaarlijke objecten verborgen kunnen liggen.

"We zitten nu in een situatie waarin je dodelijke ongevallen hebt die voorkomen hadden kunnen worden," zei DeSantis. "Je moet de juiste beslissingen nemen en weten dat er gevaren zijn."

De enorme stormvloed waarvoor eerder werd gewaarschuwd, bleef uit. Wel heeft Milton veel schade veroorzaakt.

President Biden heeft gisteravond bekendgemaakt dat orkaan Milton voor zo'n 50 miljard dollar aan schade heeft veroorzaakt, omgerekend 45 miljard euro. Het is de derde grote storm in drie maanden tijd in het gebied, benadrukte Biden. Morgen reist hij af naar het rampgebied.

Het dodental als gevolg van de orkaan is opgelopen tot 16. Nog steeds zitten bijna 2 miljoen mensen zonder stroom. Duizenden medewerkers van elektriciteitsbedrijven zijn bezig om de stroomvoorziening te herstellen.

Verwoeste huizen in de stad Port Saint Lucie

Zo'n 260.000 mensen in Saint Petersburg in Florida kunnen ook geen gebruik maken van het drinkwater vanwege vervuiling.

Op andere plekken in Florida veroorzaakte Milton minder schade. Disney World in Orlando en andere grote pretparken zijn weer open gegaan. Ook de luchthaven van Orlando, de drukste luchthaven van de staat, is sinds gisteren weer volledig operationeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl