Een auto rijdt door het hoge water in Siesta Key, Florida
NOS Nieuws

Zestien doden en veel schade in Florida door orkaan Milton

In de Amerikaanse staat Florida zijn inmiddels zestien doden geteld als gevolg van orkaan Milton, melden de plaatselijke autoriteiten. De orkaan heeft de staat inmiddels afgezwakt verlaten.

De enorme stormvloed waarvoor eerder werd gewaarschuwd, bleef uit. Wel heeft Milton veel schade veroorzaakt. Miljoenen mensen zitten zonder stroom en het waterpeil in de rivieren kan nog dagen blijven stijgen.

Hulpdiensten zijn druk met het opruimen van omgevallen bomen en elektriciteitsmasten. Op sommige plekken kan dit nog weken of maanden duren.

Uit heel Florida komen meldingen van schade. Sommige eilanden voor de kust zijn overstroomd, en in Saint Petersburg rukte de orkaan het dak van een honkbalstadion.

Beelden van de schade in Tampa:

Amerikaan neemt schade op van Milton: 'Nog nooit zoiets gezien'

"Het opent je ogen voor wat Moeder Natuur kan aanrichten", zegt de 25-jarige Chase Pierce, die woont in het westen van Saint-Petersburg, tegen persbureau Reuters. Hij zag hoe transformatoren ontploften, vonken rondvlogen en een elektriciteitskabel in de achtertuin viel.

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings raamt de totale schade die bij verzekeraars kan worden geclaimd tussen de 30 en 50 miljard dollar. Dat zou het hoogste bedrag zijn sinds orkaan Ian in 2022.

Florida en omliggende staten zijn nog herstellende van orkaan Helene, die pas twee weken geleden over het gebied raasde.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump viel zijn Democratische tegenstanders aan op de manier waarop zij de wederopbouw na de twee orkanen aanpakken. De federale overheid heeft volgens Trump "niet gedaan wat je zou moeten doen, met name in North Carolina". Die staat werd hard getroffen door Helene, en Trump staat daar voor een zware strijd tegen Kamala Harris.

Harris stelde impliciet dat Trump leugens verspreidt over de reactie van de overheid. "Helaas hebben we de afgelopen twee weken, sinds orkaan Helene en nu direct na Milton, gezien dat mensen politieke spelletjes spelen", zei ze, zonder Trump bij naam te noemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl