NOS Nieuws

Kabinet wil mensen met problematische schulden eerder in beeld krijgen

Het kabinet vindt dat mensen die schulden dreigen te krijgen eerder in beeld moeten komen. Met deze en andere maatregelen willen de staatssecretarissen Nobel van Participatie en Integratie en Struycken van Rechtsbescherming het aantal huishoudens met problematische schulden terugdringen. Nu zijn dat er zo'n 700.000.

De staatsecretarissen benadrukken dat het eerder signaleren van dreigende schulden problemen kan voorkomen. Als een gemeente op tijd een signaal krijgt over een betaalachterstand, kan bijvoorbeeld een schuldregeling of coaching worden aangeboden, zeggen ze.

Schuldenoverzicht

Het was al langer duidelijk dat het kabinet 75 miljoen euro uittrekt voor de aanpak van schulden. Een van de ook aangekondigde maatregelen is een 'integraal schuldenoverzicht'.

Het gebeurt vaak dat mensen te maken hebben met allerlei schuldeisers en daardoor het zicht kwijtraken. Om deze groep meer grip te bieden, werkt het kabinet aan een zo compleet mogelijk schuldenoverzicht.

Ook moet er één loket komen voor mensen met betaalachterstanden bij de overheid.

Eerst gratis betalingsherinnering CJIB

Het kabinet kijkt verder of een 'collectief afbetalingsplan voor schuldeisers' haalbaar is. Zo'n plan zou moeten worden gecombineerd met een 'pauzeknop', die voorkomt dat incassokosten te hoog oplopen.

Nobel en Struycken willen ook dat het Centraal Justitieel Incassobureau voortaan eerst een gratis betalingsherinnering stuurt voordat het aanmaningskosten in rekening brengt. En ze werken aan strengere eisen voor 'koop nu, betaal later'-diensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl