De politie neemt een werkonderbreking als protest
NOS Nieuws

Akkoord over eerder stoppen met werken voor groep politiemedewerkers

Er is een akkoord over vroegpensioen bij de politie. Minister Van Weel, korpschef Knol en de politiebonden hebben overeenstemming bereikt over een "overbruggingsregeling vervroegd uittreden".

Volgens het akkoord krijgen politiemedewerkers die geboren zijn in 1961 en die zware jaren achter de rug hebben de mogelijkheid maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Ze krijgen dan elke maand een uitkeringsbedrag.

'Niet tussen wal en schip'

In tegenstelling tot oudere collega's kon deze groep tot nu toe geen gebruik maken van regelingen om eerder uit te treden. De partijen hebben nu afspraken gemaakt om te voorkomen dat deze politiemedewerkers tussen wal en schip vallen, in afwachting van een centraal akkoord over vervroegd uittreden, ook voor andere sectoren met zware beroepen.

De gesprekken over een nieuwe regeling daarvoor, onder leiding van minister Van Hijum van Sociale Zaken, lopen nog. Als over die 'algemene kaders' een akkoord is, komen daarna weer onderhandelingen in de sectoren om de details uit te werken. Onder anderen voor politiemedewerkers van na 1961 moeten dus nog afspraken worden gemaakt.

Doorwerken gestimuleerd

In het nu bekendgemaakte akkoord bij de politie staat ook dat doorwerken tot aan de AOW-leeftijd wordt gestimuleerd. Alle politiemedewerkers die geboren zijn in 1961 krijgen een gratificatie als ze tot hun AOW blijven.

Volgens Ramon Meijerink, waarnemend voorzitter van politievakbond ACP, gaat het om honderden politiemensen. "Dan moet je denken aan medewerkers die jarenlang fysiek of mentaal zwaar werk hebben gedaan, nachtdiensten hebben gedraaid of zware incidenten hebben afgehandeld."

Bij de politie zijn eerder diverse acties gevoerd voor een betere regeling om eerder uit te treden. Zo konden een paar voetbalwedstrijden niet doorgaan, omdat politieagenten weigerden aanwezig te zijn. De bonden zijn blij met het akkoord en er komen voorlopig geen nieuwe acties. Ook in andere sectoren werd gestaakt.

Trots

Minister Van Weel spreekt van een mooi resultaat en hij vindt het logisch dat politiemensen met zware jaren achter de rug eerder kunnen stoppen. "Voor een groep die tussen wal en schip dreigde te vallen, is de mogelijkheid om vervroegd uit te treden nu goed geregeld".

Voorzitter Kooiman van de Nederlandse Politiebond vindt dat met de nu gemaakte afspraken een belangrijke stap is gezet: "Ik ben enorm trots op al die politiemedewerkers die keihard hebben geknokt voor ons vroegpensioen. Het is aan jullie te danken dat we deze stap nu zetten. Het geeft moed voor de vervolgstappen richting een structurele regeling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl