NOS Nieuws

Wekdienst 8/10: Nobelprijs voor Natuurkunde • Politieke Beschouwingen senaat

Goedemorgen! Deze week worden de Nobelprijzen toegekend, vandaag is dat de Nobelprijs voor Natuurkunde. En in de Eerste Kamer vinden de Algemene Politieke Beschouwingen plaats.

Eerst het weer:

Eerst veel bewolking en naar het noorden wegtrekkende regen. Vanmiddag wisselen zon, wolken en een enkele bui elkaar af bij maxima tussen 16 en 19 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig met geregeld regen of een bui. Vanaf vrijdag geleidelijk droger met meer zon en temperaturen rond 13 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Eerste Kamer buigt zich over de plannen in de Miljoenennota en de rijksbegroting voor 2025. Daarbij komt ook het voornemen van het kabinet aan de orde om een asielnoodwet in te voeren. Daar is in de senaat geen meerderheid voor.
  • Deze week worden de Nobelprijzen toegekend. Gisteren kregen de Amerikanen Victor Ambros en Gary Ruvkun de Nobelprijs voor Geneeskunde. Vandaag is Natuurkunde aan de beurt.
  • De voetbalsters van FC Twente spelen de eerste wedstrijd van de groepsfase van de Champions League tegen Celtic. De aftrap in Glasgow is om 21.00 uur Nederlandse tijd.
  • En in Duitsland krijgt de hoofdverdachte van de verdwijning van Madeleine McCann, Christian Brückner, zijn straf te horen in een andere misbruikzaak. Justitie heeft vijftien jaar cel tegen hem geëist voor verkrachtingen en seksueel misbruik van kinderen. De zaak houdt geen verband met de verdwijning van de Britse McCann.

Wat heb je gemist?

De toezichthouder voor de jeugdzorg, de Jeugdautoriteit, zegt dat het met deze zorg slechter gaat dan vorig jaar. Daardoor is hij minder toegankelijk voor de doelgroep, de jongeren.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg. Ze krijgen daar van het Rijk geld voor, maar hebben vaak te maken met bezuinigingen. Grotere jeugdzorgaanbieders hebben een hoog ziekteverzuim en personeel wordt vaak extern ingehuurd

Het ontbreekt volgens de Jeugdautoriteit aan een gezamenlijke aanpak van Rijk, gemeente en aanbieders, waardoor de veranderingen lang duren en efficiëntie uitblijft.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Oud-voetballer en -trainer Johan Neeskens overleed gisteren plotseling op 73-jarige leeftijd in Algerije waar hij was voor de KNVB WorldCoaches. Neeskens geldt als een icoon van het Nederlandse voetbal.

Neeskens ontfermde zich in 1978 tijdens het WK in Argentinië over de kleine jongen Miguel Alejandro Pons, die uitgroeide tot mascotte van Oranje.

Neeskens en Argentijnse 'mascotte' Miguel, de twaalfde man van Oranje op het WK'78

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl