Florida krijgt na orkaan Helene nu ook orkaan Milton over zich heen
NOS Nieuws

Na de verwoestende orkaan Helene, maakt Florida zich op voor Milton

Orkaan Milton die richting Mexico en de Amerikaanse staat Florida raast, neemt snel in kracht toe. Dat stelt het Amerikaanse meteorologisch instituut.

Milton heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een storm van de zwaarste categorie (categorie 5) en bereikt aanhoudende windsnelheden van zo'n 250 kilometer per uur. De verwoestende orkaan Helene, die twee weken geleden aan land kwam, had destijds een categorie 4.

De orkaan komt waarschijnlijk dinsdagavond of woensdagochtend lokale tijd aan land in Florida. Daarna buigt hij af naar de Atlantische Oceaan en worden andere Amerikaanse staten waarschijnlijk gespaard.

Inwoners van Florida moeten zich voorbereiden op de grootste evacuatie in jaren. "Je kunt helpen door weg te gaan", stelt de brandweer. "Wie thuisblijft brengt zichzelf en reddingswerkers in gevaar."

Dronebeelden tonen ravage in kustplaats Florida na orkaan Helene

Orkaan Helene richtte enorme verwoestingen aan. In zes Amerikaanse staten kwamen in totaal zeker 215 mensen kwamen om het leven. Daarmee is Helene de dodelijkste die het vasteland van de VS heeft getroffen sinds Katrina in 2005.

Met honderden mensen die het slachtoffer werden van Helene is nog geen contact geweest. Veel mensen zitten nog zonder elektriciteit en telefoon. Er zijn 6700 reservisten uit zestien staten ingezet om te helpen. Daarnaast zijn er nog eens duizend militairen naar het omvangrijke rampgebied gestuurd.

De burgemeester van Tampa, een stad in Florida die zwaar werd getroffen door Helene, noemt Milton "the real deal". Hij denkt dat Milton nog gevaarlijker is dan Helene.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl