NOS Voetbal

Oud-voetballer Johan Neeskens (73) overleden

Oud-voetballer Johan Neeskens (73) overleden

Oud-voetballer en -trainer Johan Neeskens is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat meldt voetbalbond KNVB.

Neeskens was de afgelopen dagen voor KNVB WorldCoaches in Algerije, waar hij onwel is geworden. Medische hulp mocht helaas niet meer baten, aldus de KNVB.

Neeskens geldt als een icoon van het Nederlandse voetbal. Met Ajax werd hij twee keer landskampioen, won hij drie keer de Europa Cup I en won hij de wereldbeker voor clubteams.

Met het Nederlands elftal behaalde hij twee keer de finale van het WK, in 1974 en in 1978. De wedstrijden gingen beide verloren, tegen West-Duitsland en Argentinië. Tegen de Duitsers (2-1) maakte hij de openingstreffer uit een strafschop.

Johan Neeskens: een spijkerhard eerbetoon in anderhalve minuut

Neeskens speelde in totaal 49 interlands, waarin hij 17 keer scoorde. Hij stond vooral bekend om zijn genadeloos hard ingeschoten strafschoppen en uitzonderlijke loopvermogen. Ook werd hij gevreesd om zijn harde spel op het middenveld.

Johan Segundo

In 1974 vertrok Neeskens naar Barcelona waar hij aan de zijde van Johan Cruijff zijn hoogtijdagen kende als Johan Segundo, ofwel Johan de Tweede. Daarna ging hij nog op avontuur in de Verenigde Staten. Hij eindigde zijn carrière in Zwitserland, waar hij daarna bleef wonen.

Vanuit de dug-out zag hij als trainer ook de halve wereld. Als assistent van Frank Rijkaard kende hij zijn beste jaren langs de lijn. Samen trainden ze Oranje, FC Barcelona en Galatasaray.

Tussen 2000 en 2004 stond Neeskens aan het roer bij NEC. In 2012 sloot hij zijn trainersloopbaan af in Zuid-Afrika bij Mamelodi Sundowns FC.

Nederlands elftal houdt moment stilte voor Neeskens voor de training

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl