Johan Neeskens, staande rechts, in Frankfurt met zijn oud-ploeggenoten uit 1974
NOS Voetbal

Neeskens geniet in alle stilte van het leven: 'Veel onderweg om trainers op te leiden'

  • Thierry Boon

    redacteur/verslaggever NOS Sport

  • Thierry Boon

    redacteur/verslaggever NOS Sport

Johan Neeskens in het openbaar zien, dat is tegenwoordig weinigen gegeven. De hardwerkende middenvelder uit het legendarische elftal dat in 1974 de WK-finale verloor, duikt zelden meer op in de publiciteit. Hij zit prima in Zwitserland, genietend van het leven, zoals hij zelf zegt.

Maar voor een reünie met oud-internationals van Oranje, uit het team van 1974, maakte de 72-jarige Neeskens graag een uitzondering.

Een uitgelezen mogelijkheid om hem te ondervragen over de kansen van het huidige Oranje. Ziet hij dit team komende zomer wél winnen in Duitsland? "Dit Oranje is een potentiele kanshebber op de EK-titel."

Willem van Hanegem, René en Willy van de Kerkhof, Eddy Treijtel, Wim Rijsbergen, Theo de Jong, Rinus Israël, Ruud Krol, Arie Haan, Kees van Ierssel en Neeskens waren op uitnodiging van de KNVB aanwezig bij het duel tussen Nederland en Duitsland. Vijftig jaar na die verloren finale.

"Heel leuk om elkaar hier weer te treffen", vertelde Neeskens na het met 2-1 verloren oefenduel. "Sommigen, zoals Willem van Hanegem, zie ik nog wel af en toe. En vijf, tien jaar geleden de gebroeders Kerkhof nog. Maar mannen als Theo de Jong, Kees van Ierssel, Rinus, die heb ik een hele poos niet gezien. Arie Haan ook niet. Het is leuk te horen hoe het met ze gaat. En met hun kinderen."

Huidig Oranje

Neeskens, een halve eeuw geleden geroemd om zijn loopvermogen en gevreesd om zijn harde spel op het middenveld, ziet best potentie in het huidige Nederlands elftal.

"Dit is een heel goede groep, maar er is ook steeds pech met blessures. Als je alle spelers bij elkaar hebt, kun je een mooi elftal samenstellen. De kwaliteit is er zeer zeker. Nu moet het meer een eenheid worden."

1974: Johan Cruyff, Hugo Sotil en Johan Neeskens bij FC Barcelona

"We hebben spelers met ervaring en ook talenten. Ik denk dat je er een heel mooi geheel van kunt maken. Maar je hebt ook wat geluk nodig."

Speciale vermelding

Aanvoerder Virgil van Dijk en Tijjani Reijnders krijgen van Neeskens een speciale vermelding. "Ik mag van Dijk graag zien. En ik vind het geweldig hoe Reijnders zich heeft ontwikkeld bij AC Milan."

Maar, benadrukt Neeskens, het collectief, dat is waar alles om draait. "Ik ben nooit zo fan van één persoon. Je hebt elkaar allemaal nodig op het veld. Kampioen kun je alleen worden als team. Er is maar één ster en dat is het team."

Eindsignaal: Johan Neeskens

Neeskens is geraakt dat Koeman zijn naam noemde toen de bondscoach eerder deze week werd gevraagd naar zijn favoriete speler uit het elftal van 1974. "Ongelooflijk dat hij mijn naam noemt, want er zaten nog heel wat goede spelers in ons elftal."

Neeskens kende zijn hoogtijdagen als speler bij Barcelona, ging op avontuur in de Verenigde Staten en eindigde in Zwitserland, waar hij nu nog steeds woont.

Vanuit de dug-out zag hij als trainer ook de halve wereld. Zwitserland, maar ook Australië, Nederland, Turkije en Zuid-Afrika. Als assistent van Frank Rijkaard kende hij zijn beste jaren langs de lijn.

1998: Johan Neeskens wordt assistent van bondscoach Frank Rijkaard

In 2009 werd hij assistent van Rijkaard bij Galatasaray. Drie jaar later sloot hij zijn trainersloopbaan af in Zuid-Afrika bij Mamelodi Sundowns FC.

Waar Neeskens vijftig jaar na de WK-finale van '74 vooral bivakkeert? "Ik ben veel onderweg naar verschillende landen om trainers op te leiden." Als onderdeel van WorldCoaches, een maatschappelijk project van de KNVB.

En verder? "Genieten."

Zo'n reünie als afgelopen dinsdagavond in Frankfurt mag van Neeskens wel vaker. Al voegt hij er lachend aan toe: "Ook niet elk jaar, hoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl