Polen eerste tegenstander Oranje op EK na zege op Wales in play-off

Polen plaatst zich voor EK na spannende strafschoppenserie tegen Wales

Het Nederlands elftal begint op het EK in Duitsland met een wedstrijd tegen Polen. Dat land bereikte het EK door na strafschoppen te winnen van Wales in de finale van de play-offs.

Oranje speelt op zondag 16 juni in Hamburg tegen Polen. Vrijdag 21 juni volgt in Leipzig een duel met Frankrijk. Daarna wacht op 25 juni Oostenrijk in Berlijn.

De andere twee tickets via de play-offs werden vanavond gepakt door Georgië en Oekraïne, die afrekenden met respectievelijk Griekenland en IJsland.

Teleurstellende kwalificatie

Het Polen van FC Barcelona-ster Robert Lewandowksi stelde teleur in de EK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Michal Probierz werd derde in zijn kwalificatiegroep, achter Albanië en Tsjechië.

De 'Nations League-route' naar het EK werd door de Polen dus wel met succes bewandeld. Mede door een gelijkspel en nederlaag tegen Nederland werd Polen derde in de groep van vier. Door een zege op Estland plaatste het land zich voor de finales van de play-offs.

Wedstrijd in balans

De play-off tussen Wales en Polen werd gespeeld in Cardiff. Het thuisland had zich voor de allesbeslissende wedstrijd geplaatst via een zege op Finland.

In de eerste helft was de wedstrijd grotendeels in balans. Polen, met Lewandowski in de basis, was in de beginfase iets dreigender. Wales was dat kort voor rust. Ben Davies leek op slag van rust de 1-0 te maken, maar aan zijn rake kopbal ging een overtreding vooraf, waardoor een streep door de treffer ging.

De afgekeurde goal van Wales

Wojciech Szczesny voorkwam kort na rust met een geweldige redding dat Wales alsnog 1-0 maakte. De keeper van Juventus ranselde een fraaie kopbal van spits Kieffer Moore uit de bovenhoek.

Daarna was de wedstrijd weer in balans en gebeurde er niet al te veel. Een verlenging was het logische gevolg. Daarin werd niet gescoord, maar kreeg Welshman Chris Mepham wel nog een rode kaart.

In de strafschoppenserie scoorde iedereen, behalve de onfortuinlijke Daniel James. Szczesny pakte James' inzet en werd zo de grote held van Polen.