NOS Voetbal

Koeman: 'Ik wilde vroeger Neeskens zijn'; voetbalwereld rouwt om overlijden icoon

Koeman geschrokken van overlijden Neeskens: 'Johan was mijn grote idool'

Bondscoach Ronald Koeman is geschrokken van het overlijden van Johan Neeskens. Koeman werkte in zijn carrière een periode nauw samen met de zondag op 73-jarige leeftijd overleden oud-international en oud-trainer.

Koeman en Neeskens waren samen assistent-trainer van Guus Hiddink op het WK van 1998 in Frankrijk. "Ik heb een verleden met Johan. Dat maakt het moeilijk."

"Als klein mannetje was hij mijn grote idool. We hebben tegen elkaar gespeeld, samen de trainingscursus gedaan", vertelde Koeman tijdens de al geplande persconferentie voorafgaand aan de Nations League-duels van Oranje komende week.

Een groot scherm achter de bondscoach toonde een foto van de penalty van Neeskens in de WK-finale van 1974 tegen Duitsland. "Als klein jongetje voetbal je op straat, ik wilde Johan Neeskens zijn. Zijn stijl van spelen sprak mij ongelooflijk aan. Met name zijn strijd, zijn slidings. Penaltyspecialisten zijn er niet meer, hij was er een van."

1998: Koeman (rechts) en Neeskens (tweede van links) als assistenten van het Nederlands elftal op het WK

Koeman leerde Neeskens persoonlijk kennen toen zij samen de trainingscursus doorliepen. "Nuchter", noemt Koeman zijn idool. "Prima om mee te werken. Eerlijk. Ongelooflijk geordend. Natuurlijk heeft hij ook een periode in zijn leven gehad dat het iets minder geordend was. Maar het was een geweldige gozer."

Swart: 'Beschouwde hem als mijn zoon'

Sjaak Swart liet in een eerste reactie weten geschrokken te zijn van het overlijdensbericht. "Dit is toch niet waar? Hier schrik ik heel erg van. Ik heb hem een paar dagen geleden nog gesproken. Ik zou hem 16 oktober nog zien, bij Guus Hiddink. We hadden een afspraak met allemaal andere oud-voetballers."

Swart: "Ik heb Johan altijd als mijn eigen zoon beschouwd. Hij heeft zelfs nog bij me in huis gewoond. Hij heeft 55 jaar geleden twee jaar bij mij gewoond. Ik was zijn tweede vader, zei hij."

Arie Haan, ploeggenoot van Neeskens in de succesjaren bij Ajax en in de WK-finales van '74 en '78, reageerde ook geschokt. "Ik ben erg geschrokken van het bericht. Totaal onverwacht. Hij vertelde dat-ie een gymzaal had aan huis en dat hij vier keer per week trainde. Daarom ben ik zo geschrokken."

Oud-voetballer Johan Neeskens (73) overleden

"We hebben elkaar twee maanden geleden nog gezien. In Zuid-Frankrijk, met de vrouwen erbij, hebben we nog een paar keer gegolfd. Johan was superfit. Er was niks aan de hand", aldus Haan. "We hebben toen nog verhalen uit de oude doos opgehaald. Iedere wedstrijd die ik met hem speelde was een hoogtepunt. Gelukkig heb ik nooit tegen hem gespeeld."

"Voetbal was zijn leven, Johan kon niet zonder", zei Haan. "Daarom was hij zo blij met WorldCoaches van de KNVB. Ging-ie zeker vier keer per jaar voor op pad. Vond-ie fantastisch."

"Het wordt nu wel heel dunnetjes met m'n medespelers van Oranje en Ajax. Een voor een vallen ze weg. Ik moet dit echt even verwerken."

Mulder: 'Een boef, maar ook lief'

Jan Mulder, ploeggenoot van Neeskens bij Ajax in de jaren zeventig, schrok vooral "door het plotselinge ervan".

Ajax, 1973: Neeskens, staand als vijfde van links, en Mulder, zittend als tweede van links

"Hij was een van de allerbesten. Wat je nu noemt een box-to-box-player. Die energie van hem op het middenveld. Je speelde met twaalf man met Johan in je team. Het was een sfeermaker en een gangmaker, het was gewoon een alleskunner. Op het veld was hij een boef, maar ook een heel lieve jongen."

"Legendarisch waren de duels tussen Johan en Willem van Hanegem", herinnerde Mulder zich. "Dat was bikkelen op hoog niveau. Op voetbaltechnisch gebied, maar ook op het gebied van hardheid."

Spijkerharde duels tussen Neeskens en Van Hanegem tijdens Feyenoord-Barcelona in 1974

Mulder: "Ik mocht die jongen ontzettend graag. Het is echt verschrikkelijk."

Nederlandse vlag in Zürich halfstok

Voorzitter Gianni Infantino van wereldvoetbalbond FIFA zegt diepbedroefd te zijn over het plotselinge overlijden van Neeskens: "Hij speelde een fundamentele rol in twee van de beste en meest invloedrijke teams die het voetbal heeft gekend."

"Het Ajax van begin jaren zeventig en het Nederlands elftal van de WK-finales van 1974 en 1978. Vooral zijn samenwerking met wijlen Johan Cruijff zal ervoor zorgen dat zijn nalatenschap eeuwig voortleeft."

"Namens de wereldwijde voetbalfamilie gaat mijn medeleven uit naar zijn familie, vrienden, voormalige ploeggenoten en iedereen bij de KNVB", vervolgt Infantino. "Dat hij in vrede mag rusten."

De FIFA heeft de Nederlandse vlag voor het hoofdkantoor in Zürich halfstok gehangen.

Ook de voormalig werkgevers van Johan Neeskens stonden vandaag stil bij het overlijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl