Kippen bij een biologische kippenboerin in Someren (foto ter illustratie)
NOS NieuwsAangepast

Hoge concentraties PFAS via regenwormen in eieren hobbykippen

De hoge concentraties PFAS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland en de gemeente Altena in Noord-Brabant lijken via regenwormen te komen. Dat staat in onderzoek dat is uitgevoerd in de omgeving van de Chemours-fabriek in Dordrecht.

In het onderzoek werd eerst gekeken naar een duidelijk verband tussen het PFAS-gehalte in de bodem en in de eieren van de hobbykippen. Toen dat niet werd gevonden, is aanvullend onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsbronnen, zoals soorten voer, medicijnen, water, grond, bodembedekking en regenwormen. Hieruit bleken regenwormen, die door de kippen worden opgegeten, een belangrijke PFAS-bron in de eieren te zijn.

Volgens de onderzoekers hoopt PFAS uit de grond zich op in regenwormen. Via de kippen belanden die hoge concentraties vervolgens in eieren. Dit is niet alleen een lokaal probleem in de buurt van Chemours. In de hele wereld zit PFAS in de grond door jarenlange uitstoot van deze stoffen. Daardoor kan dit overal tot verhoogde concentraties in eieren leiden, aldus de experts.

Volgens de onderzoekers kan hiermee het grootste deel van de PFAS in de eieren verklaard worden. Dat nog onbekende bronnen ook bijdragen aan de aanwezigheid van PFAS in de eieren, wordt niet uitgesloten. Het RIVM voert verder onderzoek uit op landelijk niveau naar de aanwezigheid van PFAS in eieren.

De onderzoekers melden dat vooral de stof PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) in de eieren terechtkomt. PFOS behoort tot de PFAS-"familie". In een persbericht meldden de onderzoekers dat "voor zover bekend" PFOS nooit in het productieproces van Chemours gebruikt is. "Wat dan wel de bron is van PFOS en andere PFAS in de leefomgeving is onduidelijk", klinkt het.

Volgens het rapport is er meer landelijk onderzoek nodig om te bepalen wat het hoge PFAS-gehalte in wormen betekent voor de gezondheid van mensen en het ecosysteem.

Er gingen al langer berichten over te hoge concentraties PFAS in eieren in de buurt van het chemisch bedrijf in Dordrecht. De NOS kwam begin dit jaar met een eigen onderzoek waaruit naar voren kwam dat ook ver buiten de regio Dordrecht op zes van de twaalf onderzochte locaties PFAS in eieren van hobbykippen werden gevonden. In Utrecht, Friesland en Limburg waren de concentraties hoger dan de EU verantwoord vindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl