Morton tijdens het Critérium du Dauphiné in 2021
NOS Wielrennen

Wielrenner Morton geeft grote ronde nieuwe definitie: in maand rond heel Australië

Lachlan Morton reed al eens de Giro d'Italia en de Vuelta, maar de renner van EF Education-EasyPost deed er de afgelopen maand nog een schepje bovenop. In 30 dagen, 9 uur en 59 minuten reed hij een volle ronde om zijn geboorteland Australië.

Hij legde 14.210 kilometer af en deed alle grote steden aan. Gemiddeld reed Morton zo'n 450 kilometer per dag. Het is nog te vroeg om te spreken van een officieel record, maar de snelst bekende pogingen duurden minimaal een week langer.

Bijna-botsing met kangoeroe

Onderweg kreeg hij te maken met stevige wind en moest hij omgaan met verkeer op de openbare weg. Ook botste hij bijna op een kangoeroe.

"Het voelde als een eeuwigheid", zegt Morton tegen CNN. "Je kan een dag afronden en dan een voldaan gevoel hebben, of opluchting, en dan val je binnen twintig minuten in slaap. Voor je het weet, word je wakker en ben je weer op nul. Dat is zwaar."

Morton leverde zijn prestatie op eigen kracht, maar op de slotdag fietsten er veel mensen mee om hem te steunen. Ook werd hij dagelijks gevolgd door een begeleidingsteam in een camper.

Naast het sportieve succes was er een tweede doel: geld inzamelen voor de Indigenous Literacy Foundation, die inheemse kinderen in afgelegen Australische gemeenschappen voorziet van boeken en hulpmiddelen. Morton haalde met zijn tocht omgerekend meer dan 75.000 euro op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl