De snelweg A15 bij Knooppunt Ressen
NOS NieuwsAangepast

Duidelijkheid na jaren procederen: A15 doortrekken naar A12 mag

De Raad van State oordeelt dat de snelweg A15 in Gelderland mag worden doorgetrokken naar de A12. Ook mogen er op delen van beide wegen rijbanen bij komen. Daarmee komt een einde aan een jarenlange juridische strijd tussen milieuactivisten en de overheid.

Over de A15 rijden veel vrachtwagens van Rotterdam naar Duitsland en Oost-Europa. De snelweg stopt bij Ressen in Gelderland. Vanaf daar moet verkeer op kleinere wegen omrijden via Arnhem naar de A12.

Al tientallen jaren bestaat het plan om de snelweg bij Ressen door te trekken en tussen Duiven en Zevenaar aan te sluiten op de A12, om zo te zorgen voor een betere bereikbaarheid van de regio Arnhem-Nijmegen.

Tegenstanders van het doortrekken van de A15 maken zich zorgen over de gevolgen voor natuur en milieu. Het project ligt sinds 2017 bij de Raad van State en er zijn drie tussenuitspraken geweest, met onder meer nieuwe stikstofberekeningen tot gevolg.

Motivering toereikend

Het nieuwe stuk snelweg gaat dwars door het kwetsbare natuurgebied Rijnstrangen, dat onderdeel is van het Natura 2000-gebied Rijntakken. Verschillende ministers van Infrastructuur en Waterstaat moesten met extra informatie komen over de stikstofuitstoot.

In 2021 wees de hoogste bestuursrechter een groot deel van de bezwaren van omwonenden en milieuorganisaties af. Om de stikstofneerslag te compenseren zijn boerderijen in de buurt opgekocht en de Raad van State oordeelt nu dat de motivering van de overheid "toereikend" is.

Reacties

Transport en Logistiek Nederland is blij met de uitspraak. De belangenorganisatie hoopt dat Rijkswaterstaat vanwege de opgelopen kosten van personeel en bouwmateriaal snel opnieuw gaat onderhandelen met bouwbedrijven. Ook verantwoordelijk minister Madlener (PVV), de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem noemen het doortrekken van de A15 naar de A12 goed nieuws. "Weggebruikers in de regio Arnhem-Nijmegen kunnen straks weer doorrijden", aldus de minister.

De vereniging Natuur en Milieu Gelderland is zeer teleurgesteld in het eindoordeel van de Raad van State. De vereniging was de laatst overgebleven procespartij die bezwaar maakte bij de hoogste bestuursrechter. De vereniging had liever een andere uitkomst gezien, maar constateert ook "dat in de gespannen relatie van economie en ecologie de natuur een sterke stem heeft gekregen en van zich heeft laten horen in de rechtszaal".

Een artist impression van de nieuwe brug over het Pannerdensch Kanaal, onderdeel van het verlengen van de A15.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl