Voetbalsters Ajax en Twente maken geen fout bij start eredivisie

Twente begint eredivisieseizoen met probleemloze zege tegen Fortuna Sittard

Bij de start van de eredivisie vrouwen heeft Ajax de oorwassing van FC Twente in de Supercup (6-1 verlies) weggespoeld met een ruime overwinning op PEC Zwolle in het eerste eredivisieduel: 5-1.

Regerend kampioen Twente maakte geen fout in de eerste speelronde en won met 3-1 van Fortuna Sittard. Ook Feyenoord en AZ begonnen deze zondag aan de competitie. Zij lieten allebei meteen punten liggen en kwamen niet verder dan een onderling 1-1 gelijkspel.

Ajax geldt dit seizoen als uitdager van Twente, dat de smaak te pakken heeft en zich heeft geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De club uit Amsterdam zit daarentegen juist in een dip. Na de successen in het vorige seizoen zijn veel topspelers vertrokken, waardoor Ajax met een onervaren ploeg aan het nieuwe seizoen is begonnen.

Dat leverde opstartproblemen op in de genoemde Supercup, maar ook in de kwalificatierondes van de Champions League, waarin Ajax werd uitgeschakeld.

Ajax domineert

In de eerste wedstrijd van het seizoen toonde Ajax echter goede vorm. Vanaf het eerste fluitsignaal was de club actiever dan PEC Zwolle. PEC kwam na iets meer dan een kwartier speeltijd zelfs op voorsprong via Hanna Huizenga (0-1).

Ajax kon het tempo vervolgens wat opvoeren en maakte twee minuten later al de 1-1. Tiny Hoekstra krulde de bal vanaf de rand van de zestien mooi in de verre hoek. Via de binnenkant van de paal plofte de bal in de goal. Ajax was vertrokken.

Danique Tolhoek en Tiny Hoekstra

PEC werd naar achteren gedrukt en de Amsterdammers kregen de een na de andere kans. Danique Tolhoek scoorde nog twee keer, en ook Lily Yohannes en Nadine Noordam vonden het net. Ajax won zo uiteindelijk met 5-1.

Twente buigt achterstand razendsnel om

FC Twente kende in de eerste wedstrijd wat opstartproblemen en kreeg een snelle tegengoal om de oren. De Tukkers werden overrompeld door Fortuna, dat via Lakeesha Eijken op een 1-0 voorsprong kwam.

Maar de thuisploeg stelde snel orde op zaken. Sophie te Brake knalde na een een-tweetje met Nikee van Dijk schitterend de gelijkmaker binnen. Daarna ging het makkelijk voor Twente.

Charlotte Hulst miste eerst zelf een grote kans, maar stond niet veel later aan de basis van het tweede Twente-doelpunt. Haar voorzet bereikte de compleet vrijstaande Van Dijk, die heel eenvoudig raak kon koppen. Van Dijk zorgde nog voor rust ook voor de 1-3. Die score was zowel de rust- als de eindstand.

Feyenoord en AZ, vorig seizoen achtste en negende in de competitie, kwamen niet verder dan een gelijkspel in Rotterdam. De thuisploeg maakte in de eerste helft de 1-0 via Maruschka Waldus, maar kon die voorsprong niet vasthouden.

In de tweede helft maakte middenvelder Ilvy Zijp namelijk de gelijkmaker voor de club uit Alkmaar.

Missen Champions League niet erg voor Ajax Vrouwen? 'Belachelijk, Spitse wordt gek'