NOS Nieuws

Taghi wil dat hem advocaat wordt toegewezen

Ridouan Taghi heeft het gerechtshof in Amsterdam verzocht om hem een advocaat toe te wijzen. Hij kan zelf niemand vinden die hem wil verdedigen.

Op dit moment loopt het liquidatieproces Marengo in hoger beroep. Al een paar maanden zit Taghi zonder advocaat, wat het hof zorgelijk vindt.

Na de arrestatie van Taghi's raadsvrouw Inez Weski nam een drietal advocaten de zaak over. Zij hebben eerder dit jaar de verdediging neergelegd. Advocaat Michael Ruperti vond dat hem het werken onmogelijk werd gemaakt.

Tientallen advocaten geprobeerd

In een brief aan het gerechtshof staat dat Taghi de afgelopen tijd meerdere kantoren met in totaal tientallen advocaten heeft benaderd om hem bij te staan, maar dat niemand wilde. De brief is afkomstig van detentie-advocaat Thomas van der Horst, die Taghi bijstaat in procedures over het regime binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI).

"Vaak is aangegeven dat de houding van het Openbaar Ministerie en de inzet van berichtgeving in de media reden is om niet te willen deelnemen aan het hoger beroep van de strafzaak Marengo", schrijft hij.

Ook denken advocaten dat ze te weinig tijd krijgen om het enorme strafdossier te doorgronden. "De negatieve beeldvorming omtrent het Marengo-proces en de persoon van cliënt heeft het vooralsnog gewonnen van de mogelijkheid om juridische bijstand te genieten", aldus Van der Horst.

Kroongetuige

Het gerechtshof zal op zitting reageren op het verzoek om Taghi een advocaat toe te wijzen. Dit zou betekenen dat de Orde van Advocaten en de Raad voor Rechtsbijstand op zoek moeten naar verdediging voor Taghi.

In het hoger beroep van de strafzaak Marengo staat Taghi met dertien anderen terecht voor een groot aantal liquidaties. De rechtbank legde hem eerder een levenslange gevangenisstraf op.

Ook een andere verdachte in het proces, kroongetuige Nabil B., zat langere tijd zonder advocaat. Inmiddels wordt hij opnieuw bijgestaan door Peter Schouten, die er eerder tijdelijk mee was gestopt. Dit keer wordt Schouten geholpen door een tweede, anonieme advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl