Michael Ruperti
NOS NieuwsAangepast

Ook laatste advocaat van Ridouan Taghi stapt op

Ridouan Taghi zit opnieuw zonder advocaat. Ook zijn laatste raadsman Michael Ruperti heeft vandaag de verdediging neergelegd, nadat vorige maand zijn twee collega's al waren vertrokken.

Volgens Ruperti wordt zijn integriteit in twijfel getrokken, alleen maar omdat hij de advocaat van Taghi is. Dat maakt hem het werken onmogelijk, vindt hij.

"Je wordt in de media als dubieus bestempeld", zei hij tijdens een zitting in het hoger beroep van het Marengo-proces op het Justitieel Complex Schiphol. "Er wordt karaktermoord gepleegd, alleen maar omdat je de advocaat van Taghi bent."

Ali B

De druppel was volgens hem berichtgeving over de zaak van rapper Ali B. Daar speelde Ruperti een rol in, waarna sommige media benoemden dat hij ook Taghi bijstaat. "Mijn cliënt wil absoluut niet met een zedenverdachte geassocieerd worden", benadrukte Ruperti vandaag.

Vorige maand stapten al de twee andere advocaten van Taghi op. Waarom zij vertrokken, is niet duidelijk. Overigens zit ook kroongetuige Nabil B. momenteel weer zonder verdediging; zijn advocaat vertrok maandag uit onvrede over de voorwaarden voor rechtsbijstand.

'Geen vertrouwen'

Ridouan Taghi zat vandaag voor het eerst sinds december 2021 in de zittingszaal, nu dus tijdens het hoger beroep van zijn zaak. Het Amsterdamse gerechtshof wilde de hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces een keer zelf zien en spreken.

"Ik heb absoluut geen vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat", zei de 46-jarige verdachte. "U zult wel heel professioneel zijn en ik zal uw uitspraak accepteren. Maar ik zal verder procederen tot aan het Europees Hof."

Het vertrek van zijn advocaat noemde Taghi "een heel groot probleem". Hij is al op zoek naar vervanging, maar heeft die nu nog niet.

Stem gekloond

Taghi kondigde aan zich opnieuw te beroepen op zijn zwijgrecht. Sowieso wil hij zo min mogelijk zeggen, omdat zijn stem volgens hem wordt gekloond en gebruikt in TikTok-filmpjes. Hij zei daarover brieven te hebben gekregen in de gevangenis.

Doorgaans komt Taghi alleen naar de rechtszaal als de rechters hem daartoe verplichten. Dat gebeurde tijdens de eerdere behandeling van zijn proces maar sporadisch.

Ook nu zal hij voorlopig niet meer verschijnen, zei hij. "Ik blijf liever in mijn cel, anders word ik weer beschuldigd van een ontsnapping."

Levenslang

Taghi en twee medeverdachten kregen in februari een levenslange gevangenisstraf opgelegd van de Amsterdamse rechtbank vanwege hun betrokkenheid bij liquidaties. Veertien andere verdachten kregen celstraffen van een kleine 2 jaar tot ruim 29 jaar.

Op een paar verdachten na staat iedereen nu terecht in hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl