Koning legt krans bij herdenking Market Garden bij Ede
Op de Ginkelse Heide bij Ede zijn vandaag de geallieerde luchtlandingen van september 1944 herdacht. Op de herdenking kwamen zo'n 82.000 bezoekers af, onder wie koning Willem-Alexander.
Het staatshoofd legde als eerste een krans bij het Airborne-monument. Daarna sprak hij met enkele veteranen die deelnamen aan Operatie Market Garden.
In Driel werd de Poolse bijdrage aan de Slag om Arnhem herdacht. Bij deze herdenking was premier Schoof aanwezig. Hij zei in een toespraak dat oorlog dichtbij is: "Geweld, terrorisme en - ja, sinds de Russische inval in Oekraïne ook oorlog - ineens is het allemaal weer heel dichtbij", aldus Schoof.
"Laten wij vandaag hun voorbeeld als een opdracht beschouwen. De opdracht om in het hier en nu pal te staan voor de vrijheid en de waarden die tachtig jaar geleden met zo veel overgave en vastberadenheid zijn bevochten."
Door de situatie in Oekraïne wordt oorlog in Nederland volgens Schoof niet langer gezien als iets uit het verleden. "In Polen, het land van een van onze bevrijders, wordt dat nog directer gevoeld dan hier", aldus de premier. Hij vindt dat landen als Nederland en Polen elkaar moeten steunen in zowel Europa als de NAVO.
De Poolse minister Parell voor veteranenzaken en de Nederlandse minister Brekelmans van Defensie waren eveneens aanwezig bij de herdenking in Driel.
Massadropping
Bij de jaarlijkse Airborne-luchtlandingen bij Ede springen militairen met parachute als eerbetoon uit historische vliegtuigen. De eerste parachutisten kwamen vandaag rond 09.30 uur naar beneden. Ongeveer een uur later was er een zogeheten massadropping boven de Ginkelse Heide waarbij honderden parachutisten vrijwel tegelijk sprongen.
Zo zag dat eruit:
De vliegtuigen kwamen uit onder meer Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Duitsland, meldt Omroep Gelderland. Ze stegen op vanaf het vliegveld in Eindhoven.
Operatie Market Garden
Operatie Market Garden was een gewaagd plan van de geallieerden met het doel om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Het idee was om het oosten van Nederland te bevrijden, zodat ze van daaruit snel konden doorstoten naar het Ruhrgebied en uiteindelijk zelfs naar de Duitse hoofdstad Berlijn.
Duizenden parachutisten landden ver achter de Duitse linies op onder meer de Ginkelse Heide. Zij moesten de bruggen over de Maas, Waal en Rijn heroveren op de Duitsers. Het plan mislukte, vooral doordat de Duitse tegenstand veel groter was dan aanvankelijk ingeschat.
Bekijk hieronder de special De Ooggetuigen, waarop te zien is hoe een Canadese soldaat, een oorlogscorrespondent, een Joods meisje, een verzetsstrijder, een schooljuf en vele anderen het bevrijdingsjaar beleefden. De verhalen krijgen in de loop van het jaar steeds nieuwe afleveringen. Ook komen er nieuwe ooggetuigen bij: