Waarschuwingen en veroordelingen na nieuwe Georgische anti-lhbti-wetgeving
De nieuwe anti-lhbti-wetgeving van Georgië leidt tot afkeuring en waarschuwingen van EU-landen, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, lhbti-organisaties en mensenrechtenorganisaties.
Gisteren nam het Georgische parlement een nieuwe wet aan die de lhbti-rechten inperkt. Het wetsvoorstel komt van regeringspartij Georgische Dromen, die zegt dat de wet "ter bescherming van familiewaarden en minderjarigen" is.
Onder de nieuwe wetgeving worden pride-evenementen, regenboogvlaggen op straat en andere openbare uitingen, zoals films en boeken, verboden.
'Verdere ontsporing'
"Ik roep Georgië op om deze wetgeving in te trekken", schrijft EU-chef Borrell op X. Volgens Borrell zorgt deze nieuwe wetgeving ervoor dat het land "verder ontspoort" van het pad richting de Europese Unie. Georgië is sinds december vorig jaar kandidaat-lid van de EU.
Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich uitgesproken tegen de nieuwe wetgeving. "Het ondermijnt de grondrechten van de Georgische bevolking en is onverenigbaar met internationale verplichtingen en uitgesproken EU-ambities, waardoor Georgië verder van de EU af komt te staan", schrijft het ministerie in een reactie op het besluit op X.
De UNCHR, het bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten, waarschuwt Georgië dat de wetgeving discriminerend is. "Wij zijn zeer bezorgd dat deze wet haatzaaiende uitlatingen kan aanmoedigen, kan leiden tot meer geweldsincidenten en stigmatisering, intolerantie en verkeerde informatie kan versterken".
Russische wet
De nieuwe Georgische wet doet denken aan de Russische anti-lhbti-wetgeving. Sinds 2013 is het in Rusland verboden om informatie over homoseksualiteit te delen met kinderen. Sindsdien zijn daar verschillende wetten bijgekomen die de rechten van lhbti-personen verder hebben ingeperkt.
De pro-Russische regeringspartij Georgische Dromen diende al eerder wetten in die lijken op Russische wetten. In juni werd een omstreden buitenlandse-agentenwet aangenomen. Door de nieuwe regels moeten media en andere organisaties zich laten registreren als buitenlands agent als ze meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen.
Die wet lijkt op de wetgeving die Rusland jaren geleden al invoerde. Sindsdien is het werk van veel mensenrechtenorganisaties, media en activisten in Rusland vrijwel onmogelijk geworden.
De EU heeft de toegangsprocedure van Georgië stilgelegd na de buitenlandse-agenten-wet. Ook werd er miljoenen aan EU-steun bevroren.
Grondwettelijke wijzigingen
Lhbti-bewegingen hebben de Georgische president Zoerabisjvili opgeroepen de wet te vetoën. De onafhankelijke president heeft gezegd dat ze dit zal doen. De verwachting is dat het parlement dit veto terzijde zal schuiven, net als eerder gebeurde met haar veto tegen de buitenlandse-agenten-wet. De regeringspartij heeft namelijk samen met bondgenoten een meerderheid in het parlement.
Voor een aantal wijzigingen die genoemd worden in de wet moet de grondwet gewijzigd worden. Daarvoor is een driekwart meerderheid nodig, die Georgische Dromen niet heeft. De partij hoopt bij de aanstaande parlementsverkiezingen in oktober wel zo'n grote meerderheid te behalen, om de grondwet te kunnen wijzigen.
Lhbti'ers zijn een controversieel thema in het land. In 2021 werd de Pride-optocht geannuleerd, na gewelddadige anti-lhbti-protesten. Journalisten werden daarbij aangevallen. Een van hen overleed enkele dagen later.