In Tbilisi raakten anti-lhbti-demonstranten slaags met de politie
NOS Nieuws

Pride in Georgië afgelast door anti-lhbti-demonstratie, president woedend

In Georgië is een Tbilisi Pride-evenement afgelast nadat duizenden anti-lhbti-demonstranten slaags raakten met de politie. De demonstranten bestormden het terrein waar een lhbti-festival werd gehouden en verbrandden daar regenboogvlaggen.

Pride-evenementen worden wereldwijd vaak als een demonstratieve parade georganiseerd. Dit Pride-evenement vond echter plaats op een voor het publiek besloten plek, om het risico op gewelddadige verstoringen te voorkomen. Volgens de directeur was dit het tweede jaar op rij dat deze maatregel werd genomen, meldt Reuters.

De Pride-optocht in 2021 werd geannuleerd, na gewelddadige anti-lhbti-protesten. Journalisten werden daarbij aangevallen. Een van die journalisten overleed enkele dagen later.

Op foto's hieronder is te zien hoe de anti-lhbti-demonstranten over hekken klimmen en lhbti-symbolen verbranden:

  • AFP
    Demonstranten klimmen over het hek van het festivalterrein
  • AFP
    Demonstranten verbranden een regenboogvlag op het festivalterrein

De Georgische president Zourabichvili heeft woedend gereageerd op de gebeurtenissen en beschuldigt de regeringspartij Georgische Droom van het openlijk aanzetten tot het tegenprotest. "De regerende partij heeft verzuimd haar eigen volgelingen te veroordelen, die openlijk haatzaaien en aanzetten tot geweld", schreef Zourabichvili op Twitter.

Zourabichvili noemde het in een latere toespraak verontrustend dat het tegenprotest werd "uitgelokt, getest en openlijk gesteund" door parlementsleden van de regeringspartij. Ook zei Zourabichvili dat de politie heeft gefaald door de festivallocatie niet goed te beveiligen. Zo kan volgens haar worden aangenomen dat "alle evenementen, waarvan de vorm of inhoud de radicale groeperingen niet aanstaat, waarschijnlijk zullen mislukken als de ordehandhavers zullen handelen zoals ze vandaag deden".

Politieoptreden

Viceminister van Binnenlandse Zaken Darakhvelidze zei dat de deelnemers van het evenement in veiligheid zijn gebracht en dat de politie had geprobeerd de demonstranten tegen te houden, maar dat dit niet was gelukt, meldt persbureau AP.

De directeur van de Tbilisi Pride-organisatie, Mariam Kvaratskhelia, bevestigt tegenover persbureau Reuters dat de politie alle Pride-deelnemers in bussen heeft geëvacueerd, maar bekritiseerde tegelijkertijd de inzet van de autoriteiten. Zo zouden de toegangswegen naar het terrein niet zijn geblokkeerd.

De organisatie schrijft op Twitter dat de politie de demonstranten niet arresteerde of van het terrein verwijderde en dat de demonstranten vervolgens begonnen te feesten op het festivalterrein. De organisatie zegt dat de demonstranten onder andere het podium en kraampjes vernielden en drank en waardevolle spullen hebben gestolen.

Volgens de Tbilisi Pride-organisatie feestten de anti-lhbti-demonstranten verder op het festivalterrein, "met champagne":

Pride-directeur Kvaratskhelia zei dat extreemrechtse groepen voorafgaand aan het evenement publiekelijk hadden opgeroepen tot geweld tegen lhbti-activisten en dat de autoriteiten hadden geweigerd hier onderzoek naar te doen.

De directeur zei zeker te weten dat het ging om een vooraf geplande, gecoördineerde actie tussen de regering en de radicale groepen. "We denken dat deze operatie gepland was om de EU-kandidatuur van Georgië te saboteren."

Op sommige foto's van de tegendemonstratie is niet alleen te zien hoe de demonstranten lhbti-symbolen vernielen, maar ook een EU-vlag in brand steken.

Zourabichvili ging in haar toespraak niet in op de gevolgen voor de relatie tussen Georgië en de Europese Unie. Wel vroeg ze zich af wat voor waarde eerdere verklaringen van parlementsleden over het verdedigen van mensenrechten hadden als ze dit soort protesten openlijk steunden.

Onafhankelijke president

Zourabichvili werd in 2018 gekozen als onafhankelijk president en werd gesteund door de regeringspartij Georgische Droom. Maar de afgelopen jaren kwam de president steeds vaker lijnrecht tegenover de regeringspartij te staan.

Zo schaarde ze zich begin dit voorjaar achter de duizenden demonstranten die protesteerden tegen een nieuwe 'Russische wet' die door de regering werd voorgesteld.

EU-buitenlandchef Borrell noemde dat wetsvoorstel "een heel slechte ontwikkeling" die de betrekkingen tussen de EU en Georgië ernstig kan beïnvloeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl