Demonstratie in Georgië tegen de wet
NOS Nieuws

Omstreden buitenlandse-agentenwet definitief aangenomen in Georgië

Het parlement van Georgië heeft definitief ingestemd met de omstreden buitenlandse-agentenwet waar maanden over geruzied werd. De weg daarvoor was vrijgemaakt toen het parlement vorige week een veto van president Zoerabisjvili verwierp. De voorzitter van het parlement heeft de wet nu bekrachtigd met zijn handtekening.

Onder de nieuwe regels moeten media en andere organisaties zich laten registreren als buitenlands agent als ze meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen. De wet is geschoeid op een maatregel die Rusland in 2012 invoerde.

Tegen de wet werd maandenlang fel gedemonstreerd in het land. Tegenstanders menen dat de wet bedoeld is om critici te hinderen. Ook zou het land hiermee de oren laten hangen naar Rusland, in plaats van toenadering te zoeken tot de Europese Unie.

Teleurstelling

De Europese Commissie liet eerder weten teleurgesteld te zijn over de maatregel. Die waarschuwde dat het de toetreding van Georgië tot de Europese Unie, waar het land nog altijd op uit is, moeilijker zal maken.

De pro-Russische regeringspartij Georgische Droom, die de meerderheid heeft in het parlement, zegt juist dat de wet leidt tot meer transparantie.

In Rusland heeft een vergelijkbare wet het werk van veel mensenrechtenorganisaties, ngo's, media en (politiek) activisten onmogelijk gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl