De Georgische president Zourabichvili tijdens een bezoek aan Brussel vorig jaar
NOS Nieuws

Georgische president vetoot 'Russische wet', parlement kan bezwaar negeren

De Georgische president Zoerabisjvili heeft de controversiële 'buitenlandse agenten'-wet gevetood. Dat heeft Zoerabisjvili bekendgemaakt in een toespraak. "Deze wet is in zijn essentie en geest Russisch. Hij is in strijd met onze grondwet en alle Europese normen en vormt een obstakel op onze weg naar Europa", zei de president, die op gespannen voet staat met de regering.

Volgens de wet, die deze week door het parlement werd aangenomen, moeten organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen zich registreren als 'buitenlands agent'. Ze komen daarmee onder verscherpt toezicht te staan. Tegenstanders van de wet noemen de wet daarom ook wel de 'Russische wet', vanwege de grote overeenkomsten met een Russische wet die in 2012 werd ingevoerd. Die wet wordt gebruikt om kritische media en organisaties de mond te snoeren.

President Zoerabisjvili deelde op X dat ze de omstreden wet heeft gevetood:

Dat Zoerabisjvili haar veto heeft uitgesproken, komt niet als een verrassing. Vorig jaar zei de president al dat ze haar veto zou uitspreken als de wet zou worden aangenomen.

De onafhankelijke president kwam aan de macht met gedoogsteun van regeringspartij Georgische Dromen. De afgelopen jaren is ze uitgegroeid tot fel criticus van de partij. De regeringspartij heeft een grote meerderheid in het parlement en kan het veto van Zoerabisjvili aan de kant schuiven. Het veto wordt dan ook vooral gezien als een symbolische actie van de president.

Vorig jaar trok de regering het omstreden wetsvoorstel in, nadat tienduizenden Georgiërs de straat op waren gegaan om te protesteren tegen de wet. De partij hield toen al wel de mogelijkheid open om het wetsvoorstel opnieuw in te dienen.

Dat deed de partij uiteindelijk dit voorjaar, wat opnieuw leidde tot grootschalige protesten. Oppositieleden en demonstranten raakten daarbij gewond door politiegeweld. De wet werd meerdere keren behandeld in het parlement en werd deze week officieel aangenomen. Een woedende menigte blokkeerde vervolgens de straten in de hoofdstad Tbilisi.

EU-lidmaatschap

De Europese Unie heeft Georgië laten weten dat de wet een negatieve invloed heeft op de mogelijke toetreding van Georgië tot de EU. Georgië is sinds december vorig jaar kandidaat-lidstaat van de EU. Met deze wet brengt regeringspartij Georgische Dromen dat proces in gevaar, waarschuwt de EU.

"De keuze over hoe het nu verder moet ligt in Georgië", zei EU-buitenlandchef Borrell deze week over de kwestie. "We dringen er bij de Georgische autoriteiten op aan om de wet in te trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl