De ministers Lammy en Blinken komen aan in Kyiv
NOS NieuwsAangepast

Blinken bespreekt in Oekraïne inzet langeafstandswapens tegen Rusland

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en zijn Britse collega Lammy zijn in Kyiv voor overleg met Oekraïense leiders. Ze bespreken daar onder meer het gebruik van langeafstandsraketten tegen Rusland.

De ministers gingen per trein naar de Oekraïense hoofdstad. Voorafgaand aan de reis uitten Blinken en Lammy hun bezorgdheid over Iraanse steun aan Moskou. Blinken beschuldigde Iran ervan korteafstandsraketten te leveren aan Rusland, volgens de Amerikaanse minister "een bedreiging voor de Europese en wereldwijde veiligheid".

Met meer korteafstandsraketten kan Rusland Oekraïense steden dicht bij de grens of het front bestoken, naast de langeafstandsraketten die dieper in Oekraïens grondgebied worden ingezet. Daarnaast hebben de Oekraïense troepen en de bevolking sinds een paar maanden te maken met verwoestende zweefbommen, die volledige appartementencomplexen kunnen wegvagen.

De Oekraïense president Zelensky dringt daarom al enkele maanden aan op toestemming voor de inzet van langeafstandswapens. Daarmee kan Kyiv beter terugslaan. De zweefbommen worden vaak gelanceerd vanaf luchtmachtbases ver van de Russisch-Oekraïense grens. Oekraïne wil die aanvallen, maar mag dat momenteel niet doen met Amerikaanse raketten.

Angst voor escalatie

Sinds de Russische invasie in februari 2022 is de VS terughoudend geweest met het leveren van langeafstandswapens aan Kyiv en met toestemming geven voor de inzet ervan, uit angst dat het conflict verder zou escaleren.

Het Kremlin heeft meermalen gezinspeeld op de inzet van nucleaire wapens als Rusland wordt aangevallen. Ook andere landen die wapens leveren zijn voorzichtig. Het Verenigd Koninkrijk, dat Storm Shadow-langeafstandsraketten heeft geleverd, wil geen toestemming geven zonder goedkeuring van de VS.

Gisteren liet president Biden doorschemeren dat die lijn mogelijk losgelaten wordt. Gevraagd of de VS de beperkingen op het gebruik van langeafstandswapens door Oekraïne zou opheffen, zei Biden dat zijn regering "dat aan het uitwerken is".

Blinken zei voorafgaand aan zijn bezoek aan Kyiv dat de ministers "rechtstreeks van het Oekraïense leiderschap" willen horen over hun "doelstellingen en wat wij kunnen doen om die behoeften te ondersteunen".

Terwijl in Kyiv wordt gepraat, is Rusland begonnen aan een tegenoffensief in de regio Koersk om Oekraïense troepen terug te drijven. Die waren de streek begin augustus binnengevallen en hebben volgens Oekraïne een gebied van 1300 vierkante kilometer en zo'n honderd nederzettingen onder controle. Volgens een commandant van een Russische eenheid in Koersk hebben Russische troepen tien dorpen terugveroverd, maar de claims kunnen niet onafhankelijk worden bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl