Een Roemeense F-16
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw schenden Russische drones NAVO-luchtruim

Bij Russische aanvallen op Oekraïne afgelopen nacht zijn één of meerdere aanvalsdrones door het luchtruim van Roemenië gevlogen. Dat zegt het Roemeense ministerie van Defensie. Mogelijk is een drone op Roemeens grondgebied neergekomen.

Vannacht detecteerde de radar een drone in het Roemeense luchtruim. Uiteindelijk vloog deze door naar Oekraïne. Roemeense F-16 gevechtsvliegtuigen gingen uit voorzorg de lucht in. Bewoners van het grensgebied kregen een waarschuwingsbericht op hun telefoon en andere NAVO-landen zijn geïnformeerd.

Volgens de Oekraïense luchtmacht ging het niet om één, maar om meerdere drones. Roemenië heeft aanwijzingen dat een drone is neergekomen in onbewoond gebied bij het grensdorpje Periprava. Daar is een zoekactie gaande naar mogelijke resten van de drone.

Letland

Zaterdag stortte in het oosten van Letland ook een Russische drone neer, meldt de president van Letland. Ook daar loopt een onderzoek.

Op X stelt de president dat het aantal van dit soort incidenten aan de oostflank van de NAVO toeneemt, en dat dit gezamenlijk aangepakt moet worden.

Het zou niet voor het eerst zijn dat Rusland het NAVO-luchtruim schendt. Op Roemeens grondgebied zijn dit jaar meerdere keren stukken van drones gevonden in de buurt van de grens met Oekraïne, en ook eind vorig jaar crashte een Russische drone in Roemenië.

Het land heeft Rusland gewaarschuwd te stoppen met "herhaaldelijke schendingen van het luchtruim" omdat dat zou kunnen leiden tot "escalatie van de veiligheidssituatie".

Roemenië deelt een grens met Oekraïne van meer dan 600 kilometer lang. Ook Roemenië is bezig met wetgeving om in vredestijd vijandelijke drones uit het eigen luchtruim te kunnen schieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl