De Poolse premier Tusk bezoekt de grens tussen Polen en Belarus
NOS Nieuws

Polen komt met plannen voor militaire versterking langs oostgrens

Polen heeft plannen gepresenteerd voor militaire versterking langs de grens met Rusland en Belarus. Hierbij gaat het volgens defensiefunctionarissen om militaire versterking op de grond en een investering in de anti-drone surveillance.

Langs de grens van 700 kilometer moeten vestingwerken en barrières komen. Ook wordt geïnvesteerd in communicatiesystemen en antidronetechnologie. Minister van Defensie Kosiniak-Kamysz spreekt over de grootste operatie om de Poolse oostgrens - en daarmee de oostelijke NAVO-flank - weerbaarder te maken sinds 1945. Het project met de naam Oostelijk Schild gaat zo'n 10 miljard zloty kosten, omgerekend zo'n 2,3 miljard euro.

In de Oekraïense regio Lviv, die grenst aan Polen, worden regelmatig aanvallen gemeld. Ook is het al eens gebeurd dat projectielen door het luchtruim van Polen vlogen. Het doel van de versterking is volgens Kosiniak-Kamysz om het grondgebied van Polen en burgers te beschermen, "de mobiliteit van de troepen van onze tegenstander te belemmeren, en tegelijkertijd deze mobiliteit gemakkelijker te maken voor onze eigen troepen".

'Drone-muur'

Ook andere Oost-Europese landen voeren de veiligheidsmaatregelen aan de grens op. De Baltische staten, Polen, Noorwegen en Finland maakten vorige week bekend samen een zogenoemde 'drone-muur' aan de oostgrens te willen optrekken. Er worden dan onbemande vliegtuigjes ingezet om het grensgebied beter te beschermen.

Het is niet de eerste keer dat Polen de oostgrens versterkt. De vorige regering bouwde een hek langs de grens met Belarus en schroefde het aantal militairen hier op. Hiermee moest de stroom migranten die het land aan de oostkant binnenkwam worden tegenhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl