Treinreizigers op Schiphol Airport
NOS NieuwsAangepast

Tijdens staking moeten treinen tussen Amsterdam en Schiphol rijden

Treinen van Amsterdam Centraal naar Schiphol en de andere kant op moeten ondanks de vakbondsstaking van morgenochtend blijven rijden. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat Schiphol had aangespannen tegen vakbond FNV.

Morgen staken medewerkers van de NS en het streekvervoer. Tussen 04.00 uur en 08.00 uur zouden er helemaal geen treinen rijden, maar dat was tegen het zere been van Schiphol. Volgens de luchthaven zou daardoor op de weg een verkeersinfarct kunnen ontstaan en dreigden er onveilige situaties.

De rechter ging hierin mee. Dat betekent dat er morgen tijdens de staking een minimale dienstregeling is tussen de luchthaven en Amsterdam Centraal. Dan rijden er tussen 04.00 uur en 11.00 uur zeker vier treinen per uur van en naar de luchthaven.

FNV stelde dat staking een grondrecht is en dat de impact van de stakingsactie kleiner wordt als er treinen naar Schiphol zouden moeten rijden. Maar de rechter zegt dat de vakbond niet afdoende heeft aangetoond dat een kleine beperking van de staking "afbreuk doet aan de effectiviteit van de acties".

In de uitspraak staat verder dat staken een groot goed is, maar dat aannemelijk is dat er een risico is "voor de openbare orde en veiligheid door het volstromen van het wegennetwerk rondom Schiphol". De luchthaven heeft volgens de rechter aangetoond dat het ook om 04.00 uur al druk wordt "omdat er op dat tijdstip juist een piek is van personeel en passagiersstromen van en naar Schiphol".

Schiphol kreeg al eerder gelijk

Het is de tweede keer dat de vakbonden bot vangen bij de rechter over een actie waarbij Schiphol wordt getroffen: in 2019 moesten de bonden ook een "noodpendel" laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. Destijds reed ook vier keer per uur een trein tussen de stations Amsterdam Centraal en Hoofddorp, met stops op ieder tussengelegen station.

Behalve tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijden er morgen verder geen NS-treinen tussen 04.00 uur en 08.00 uur. Ook alle internationale treinen vanuit Nederland rijden morgen niet. NS adviseert reizigers de reisplanner in de gaten te houden.

Na 08.00 uur wordt het treinverkeer weer opgestart in de loop van de ochtend verwacht de NS weer volgens de geplande dienstregeling te rijden. Hoeveel geld de staking de NS kost, meldt het bedrijf niet. "Vanzelfsprekend kost dit geld, maar hier doen we geen mededeling over", meldt het bedrijf.

Ook stakingen in stadsvervoer

Deze week zijn er op meerdere plekken in het land stakingen van leden van de vakbonden FNV en CNV en de Vakcentrale voor Professionals (VCP). Zo werd vanochtend gestaakt door personeel van het stadsvervoer in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

De vakbonden willen een betere en permanente vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Volgend jaar loopt de zogenoemde RVU-regeling af. Daarin staat dat mensen met een zwaar beroep drie jaar eerder kunnen stoppen met werken. Een verlenging moet nog worden goedgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl