Wekdienst 9/9
NOS Nieuws

Wekdienst 9/9: Wolvenrechtszaak in Utrecht • Paralympiërs terug in Nederland

Goedemorgen! Vandaag is de rechtszaak over de wolf op de Utrechtse Heuvelrug. En voor de paralympiërs zitten de Spelen erop: vanmiddag worden ze gehuldigd in Den Haag.

Eerst het weer: verspreid over het land komen buien voor. Tussendoor is er soms wat zon. Bij een matige tot aan zee vrij krachtige noordwestenwind wordt het 21 graden. Na vandaag blijft het wisselvallig en de temperatuur gaat omlaag.

Weer 9.9

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Een rechter behandelt het verzoek van twee dierenrechtenorganisaties om de vergunning te schorsen die de provincie Utrecht heeft verleend voor het vangen, zenderen en afschrikken van een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. Het dier zou "onnatuurlijk en ongewenst" gedrag vertonen.
  • De atleten van de Paralympische Spelen keren huiswaarts. De medaillewinnaars worden morgen ontvangen door de koning op paleis Noordeinde in Den Haag.
  • De rechtbank doet uitspraak in de zaak van de twee Pakistaanse mannen die via sociale media hadden opgeroepen Geert Wilders te doden. Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van 14 en 6 jaar geëist.
  • De SpaceX Polaris Dawn wordt gelanceerd. Het is de eerste commerciële vlucht ooit waarbij een ruimtewandeling wordt gemaakt. Er zijn 4 ruimtetoeristen aan boord; 2 van hen gaan een wandeling maken op 700 kilometer boven de aarde.
  • Militairen van de landmacht en luchtmacht beginnen vandaag met de luchtlandingsoefening Falcon Leap. Vanaf vliegbasis Eindhoven oefenen ze samen met andere landen met het droppen van ladingen en parachutisten.

Wat heb je gemist?

Het is niet duidelijk welke giftige stoffen er waar worden geloosd in de Maas. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de kwaliteit van het drinkwater van zeven miljoen mensen, waarschuwen drinkwaterbedrijven. Die halen water uit de Maas om te zuiveren, maar stoffen als PFAS zijn er niet of nauwelijks uit te halen.

Door verouderde vergunningen hoeven bedrijven niet van alle stoffen bij te houden wat ze lozen. De drinkwaterbedrijven willen dat één instantie in binnen- en buitenland toezicht houdt, zodat er een beter beeld ontstaat van lozingen in de Maas.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Paralympische Spelen leverde voor Nederland maar liefst 56 medailles op, waarvan 27 keer goud. Geniet nog even na van de mooiste momenten uit Parijs:

Van Tristans triple tot Van Zons vierde: dit waren de Paralympische Spelen voor Nederland

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl