Olav Kooij wint in Hamburg, voor Jonathan Milan en Biniam Girmay
NOS Wielrennen

Kooij sprint naar zege in Hamburgse WorldTour-wedstrijd Bemer Cyclassics

Olav Kooij heeft de 25ste editie van de Bemer Cyclassics in Hamburg op zijn naam geschreven. De sprinter van Visma-Lease a Bike was in de sprint Jonathan Milan (winnaar van de puntentrui in de Giro) en Biniam Girmay (winnaar van de puntentrui in de Tour) de baas.

Traditiegetrouw liep de Hamburgse klassieker uit op een massasprint, maar dat weerhield Taco van der Hoorn er niet van zich weer in de vlucht van de dag te gooien. Tegen beter weten in, allicht.

De specialist van de vroege vlucht maakte vorige maand zijn rentree, nadat hij bij een valpartij in de Ronde van Vlaanderen van 2023 een zware hersenschudding had opgelopen. Van der Hoorn stond bijna anderhalf jaar langs de kant.

Vorig jaar was het parcours nog 205,4 kilometer lang, dit jaar 'slechts' 177 kilometer. Het parcours wasvooraf al korter gemaakt (198,5 kilometer), maar werd vandaag nog eens ingekort met 21 kilometer, na een ernstige valpartij in de amateurkoers die aan de profkoers vooraf ging.

Daarbij moesten zes deelnemers met een ambulance afgevoerd, één slachtoffer werd per helikopter vervoerd, aldus de Duitse krant Bild.

Opsteker richting EK

Voor winnaar Kooij - en ook voor bondscoach Koos Moerenhout - is de zege een mooie opsteker richting de EK van komende week in Belgisch Limburg.

Samen met Mathieu van der Poel geldt Kooij daar als kopman, maar beiden kwamen niet ongeschonden uit de Renewi Tour van twee weken geleden. Van der Poel stapte voor de slotrit uit vanwege pijn aan de knie. Kooij ging in de eerste rit al hard onderuit en moest de strijd staken.

De 22-jarige Nederlander verscheen dan ook niet met al te hoge verwachtingen aan de start. Toch hield hij goed vol en wist hij zich in een chaotische laatste kilometer tussen alle sprinters als beste te handhaven.

Hij finishte net voor de Italiaan Milan (Lidl-Trek), die hem flink in de nek hijgde en vooraf als een van de favorieten gold. Het is de 36ste profzege uit Kooijs carrière.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl