Demonstranten blokkeren de tunnel onder het Rijksmuseum
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Rijksmuseum gesloten vanwege blokkade Extinction Rebellion

Het Rijksmuseum is "tot nader order gesloten" vanwege een demonstratie door Extinction Rebellion. Een woordvoerder van het Amsterdamse museum heeft dat bevestigd.

De actie is gericht tegen ING, hoofdsponsor van het Rijksmuseum. Actievoerders hebben zichzelf vastgeketend aan de toegangspoorten van de voetgangers- en fietstunnel onder het museum. In die tunnel bevindt zich de ingang. Vanwege de blokkade is besloten het museum voorlopig dicht te houden.

"Het Rijksmuseum is een plek waar mensen komen voor kunst en geschiedenis. Veiligheid van bezoekers, medewerkers en collectie staat voorop", aldus de woordvoerder van het museum.

Verplaatsen

Rond het museum zijn agenten aanwezig die de situatie in de gaten houden. De demonstratie van XR was niet aangekondigd bij de gemeente. Na overleg tussen de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie is de demonstranten rond 12.30 uur verzocht om zich te verplaatsen naar het Museumplein.

Volgens stadsomroep AT5 zijn er zo'n 60 XR-demonstranten aanwezig die volledig in het geel zijn gehuld. Ze zeggen dat ze pas weggaan als het museum de banden met ING verbreekt.

De bank voert volgens XR een gebrekkig klimaatbeleid, bijvoorbeeld door het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders hebben de afgelopen tijd vaker tegen ING gedemonstreerd, onder meer bij vestigingen van de bank.

ING zegt tegen het ANP dat de actie veel te ver gaat. "Als XR een probleem heeft met het financieringsbeleid van ING, dan moeten ze zich direct tot ons richten en niet tot het Rijksmuseum. We staan altijd open voor dialoog", aldus een woordvoerder.

De actievoerders hadden zich op meerdere plekken bij het gebouw vastgeketend aan de toegangspoorten:

Actie van Extinction Rebellion bij het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het best bezochte museum van Nederland, met vele duizenden bezoekers per dag. Op zaterdag gaat het museum normaliter om 09.00 uur open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl