Twee van de activisten die zich hebben vastgeketend, in de sluis het cruiseschip
NOS NieuwsAangepast

Klimaatactivisten blokkeren cruiseschip bij IJmuiden, ruim 2000 passagiers getroffen

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben vannacht bij de sluizen in IJmuiden een cruiseschip opgewacht en geblokkeerd dat op weg was naar Amsterdam. De meer dan 2000 toeristen en hun bagage zijn van het cruiseschip gehaald en per bus vervoerd naar Amsterdam en Schiphol.

De activisten hadden zich rond 03.00 uur vastgeketend aan het hek van een van de sluizen, waardoor die niet open konden, meldt AT5. De politie greep nadien niet in.

"Deze actie is een directe aanklacht tegen de schandalige vervuiling veroorzaakt door de cruisevaart", laat Extinction Rebellion weten. "We weten al lang dat cruiseschepen schade toebrengen aan het milieu, maar het is belangrijk om ook de impact op de menselijke gezondheid in dat plaatje te verwerken."

Het schip dat kwam vast te liggen is de Jewel of the Seas, met een capaciteit van 2110 passagiers en 858 crewleden. Het had eigenlijk om 06.00 uur moeten afmeren bij de Passenger Terminal Amsterdam (PTA), in het centrum van de hoofdstad.

Demonstratierecht

Volgens een woordvoerder van de politie hadden zeven actievoerders zich vastgeketend en vastgelijmd. De politie greep niet in omdat het ging om een demonstratie, zegt de woordvoerder. "Zolang er geen mensen in levensgevaar zijn hoeven we niet per se in te grijpen, want er is demonstratierecht in Nederland.".

De politie ging wel in gesprek met de gemeente om uit te zoeken of er alsnog ingegrepen moest worden, maar dat bleek niet nodig. De activisten vertrokken rond 07.00 uur uit zichzelf.

Passagiers stappen op een van de bussen in IJmuiden

Hoewel de sluis na 07.00 uur weer open had gekund, liet een woordvoerder van het Amsterdamse havenbedrijf Port of Amsterdam toen al weten dat het schip niet meer zou doorvaren naar de PTA. Dat had te maken met het feit dat Amsterdam vandaag de eindbestemming was voor een deel van de passagiers. "De reis met het schip van de sluis in IJmuiden naar de terminal in Amsterdam zou te veel tijd hebben gekost voor de mensen die een vroege vlucht naar huis van Schiphol hadden", aldus de woordvoerder tegen NH.

Dagje Amsterdam

Het havenbedrijf heeft meer dan tachtig touringcars en vrachtwagens uit heel Nederland ingezet om de opvarenden naar Schiphol en Amsterdam te brengen. Aan het eind van de middag worden er opnieuw bussen ingezet: om de mensen op te halen die een dagje Amsterdam hebben gedaan en hen terug te brengen naar het schip. Maar ook om de nieuwe passagiers op te pikken die vandaag eigenlijk in Amsterdam zouden opstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl