Silvio Almeida
NOS Nieuws

Braziliaanse minister van Mensenrechten weg na beschuldigingen van seksueel wangedrag

De Braziliaanse president Lula da Silva heeft zijn minister voor Mensenrechten ontslagen omdat die zich bij verschillende vrouwen schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het gaat om Silvio Almeida. Een van de slachtoffers is een collega-minister, melden Braziliaanse media.

"De president acht de positie van de minister niet meer houdbaar gezien de aard van beschuldigingen", zegt een regeringswoordvoerder. De president heeft aangekondigd de aantijgingen grondig te zullen laten onderzoeken.

Minister Almeida zou de vrouwen tegen hun wil hebben gekust en onzedelijk betast. Een van hen getuigde over een incident uit 2019, waarbij Almeida haar onder haar rok in het kruis zou hebben gegrepen. Ook zou hij medewerkers hebben gekoeioneerd.

Almeida zelf ontkent iets fout te hebben gedaan. Hij noemt alle beschuldigingen "een campagne om mijn imago als zwarte man op een prominente positie te besmeuren". Hij zegt door het ontslag de handen vrij te hebben om de aanklachten te weerleggen.

'Daadkrachtig optreden'

Een van de slachtoffers, minister Anielle Franco, prijst president Lula voor zijn "daadkrachtige optreden, steun en solidariteit". Franco is minister voor Raciale Gelijkheid in het kabinet-Lula. Voordien was ze net als Almeida een prominent activist.

Franco vraagt haar privacy te respecteren en wil niet uitweiden over haar eigen ervaringen met Almeida. Ze laakt pogingen "de slachtoffers de schuld te geven, zwart te maken, beschamen of onder druk te zetten om zich uit te spreken in een moment van pijn en kwetsbaarheid".

President Lula met Franco

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl