Lula bij de bijeenkomst van inheemse volkeren in Brasilia
NOS NieuwsAangepast

Lula erkent zes gebieden in Brazilië als inheems territorium

De Braziliaanse president Lula heeft zes regio's erkend als inheems territorium. Het gaat om ruim 2000 vierkante kilometer, voornamelijk gelegen in het Amazonegebied.

Met zijn erkenning komt Lula een campagnebelofte na: hij had gezegd afscheid te nemen van het beleid van zijn voorganger Bolsonaro, die juist had beloofd "geen enkele centimeter" land nog te gunnen aan inheemse volkeren.

Erkenning is cruciaal om de inheemse territoria te beschermen tegen onder meer (illegale) houtkap, mijnbouw en landbouw.

Een illegaal mijnbouwkamp in het Amazonegebied dat in februari werd ontmanteld door de Braziliaanse overheid

Lula maakte de erkenningen bekend op een jaarlijkse bijeenkomst met afgevaardigden van inheemse groepen in de hoofdstad Brasilia. "We gaan de inheemse territoria legaliseren", zei hij. "Maar het zal een tijdje duren, want het moet langs vele loketten."

Brazilië telt zo'n 730 territoria, waarvan de meesten in het Amazonegebied liggen. 434 zijn officieel erkend. Om de nog niet-erkende gebieden woedt een strijd in onder meer het Braziliaanse congres, waar de landbouwlobby aanzienlijke invloed heeft. Die lobby wil juist dat de gebieden niet erkend worden, zodat ze beschikbaar blijven voor exploitatie.

Als het aan Lula ligt, worden er veel meer regio's juist wel erkend. "Dat beloof ik jullie", zei hij.

'Welkome koerswijziging'

In februari, een paar maanden nadat hij Bolsonaro in een nek-aan-nekrace had verslagen in de verkiezingen, bleek al dat het Lula ernst was met zijn belofte om het Amazonegebied beter te beschermen. Hij stuurde gewapend overheidspersoneel af op illegale goudzoekers in het noordwesten van de Amazone.

De zes erkenningen van Lula waren de eersten in Brazilië sinds 2016. Kleber Karipuna, coördinator van een organisatie voor inheemse bevolkingsgroepen, sprak tegenover persbureau AP van een welkome koerswijziging na jaren vol bedreigingen onder Bolsonaro.

"Voor ons is het heel belangrijk dat dit proces weer begint", zei hij. "Ook al zijn er natuurlijk nog tal van andere gebieden die beschermd moeten worden."

Bekijk de ontbossing in het Amazonewoud tussen 1982 en 2020:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl