Lula kreeg de presidentiële sjerp omgehangen door vertegenwoordigers van sociale groepen in Brazilië
NOS NieuwsAangepast

Lula beëdigd als nieuwe president van Brazilië, haalt uit naar Bolsonaro

In het parlement in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia is Lula da Silva ingezworen als nieuwe president. Hij legde voor de verzamelde volksvertegenwoordiging de eed af en liet zich in harde bewoordingen uit over zijn voorganger Bolsonaro.

Kort daarvoor was Lula samen met zijn vicepresident Geraldo Alckmin en hun echtgenotes in een open auto naar het parlementsgebouw gereden. Langs de route stonden zo'n 300.000 mensen die op de feestelijkheden waren afgekomen. Het was Lula om veiligheidsredenen afgeraden de tocht in een open auto af te leggen, maar hij had zelf al te kennen gegeven een voorkeur te hebben voor een open auto.

Zo zag de inauguratie van Lula eruit:

Lula da Silva geïnaugureerd als president van Brazilië: 'We hebben geen wraakgevoelens'

Kort daarvoor werd in Brasilia een man aangehouden met explosieven en een mes. Hij probeerde bij de Esplanade te komen, de weg waarlangs de auto met Lula naar het parlementsgebouw reed.

Omdat er gevreesd wordt voor geweld door de aanhangers van Bolsonaro zijn er bij het inauguratiefeest extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Verwoest land

In zijn toespraak voor het parlement zei Lula dat hij een verwoest land overgedragen heeft gekregen, waar onder Bolsonaro de honger is teruggekeerd. Diens regering heeft volgens Lula de middelen voor onderwijs, gezondheid en het behoud van bossen uitgeput en de mensenrechten ondermijnd.

Verder beschuldigde hij de regering-Bolsonaro van het plegen van "genocide" door het ontkennen van de coronapandemie, waardoor meer dan 680.000 Brazilianen om het leven kwamen. Lula zei dat er een onderzoek komt naar de fouten die de overheid heeft gemaakt bij de aanpak van de pandemie en dat niemand daarbij zijn straf zal ontlopen.

Bij het presidentiële paleis kregen Lula en zijn vrouw gezelschap van de presidentiële hond Resistência. Vertegenwoordigers van sociale groepen in Brazilië, onder wie een inheemse man en een zwart kind, overhandigden Lula vervolgens de presidentiële sjerp. Normaal gesproken hangt de scheidende president zijn opvolger die sjerp om, maar Bolsonaro wilde blijkbaar de inauguratie niet bijwonen en vertrok een paar dagen voor de machtswisseling naar de VS.

Opgelopen spanningen

De linkse Lula (77) won eind oktober nipt de verkiezingen van zijn aartsrivaal, de ultrarechtse president Jaïr Bolsonaro. Sinds die verkiezingsuitslag lopen de spanningen op tussen aanhangers van beide politici.

Bolsonaro wilde zich in eerste instantie niet neerleggen bij zijn verlies. Hij vocht de uitslag in een aantal regio's aan. Uiteindelijk werd Lula's overwinning door de rechter bekrachtigd, maar een deel van Bolsonaro's aanhang weigert nog altijd de verkiezingsnederlaag van hun leider te accepteren. Dat leidde de afgelopen tijd tot rellen. Ook werd een bomaanslag bij het vliegveld van Brasilia voorkomen.

Bolsonaro-aanhangers, de zogeheten Bolsonaristas, hebben in grote steden, zoals Rio de Janeiro en Brasilia, een tentenkamp opgeslagen voor het militaire hoofdkwartier. Ze vroegen het leger om in te grijpen om Lula's beëdiging te voorkomen. Vlak voordat hij eergisteren naar de VS vertrok riep Bolsonaro zijn aanhangers nog op de strijd tegen Lula voort te zetten. Hij zei "de slag te hebben verloren, maar niet de oorlog".

'Lulapalooza-festival'

De festiviteiten voor de inauguratie op het plein der Drie Machten, tussen het Hooggerechtshof, het Congres en het presidentiële paleis zijn al de hele dag aan de gang. Meer dan 60 artiesten treden tijdens het 'Lulapalooza-festival' op de twee podia op het plein op.

Voordat Lula de eed aflegde nam het parlement eerst een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan de op 29 december overleden Braziliaanse voetbalheld Pelé.

Het is Lula's derde termijn als president van Brazilië. Eerder bekleedde hij die post tussen 2003 en 2010.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl