Een vrouw in de deuropening van een trein die vertrekt uit Pokrovsk (foto uit augustus 2024)
NOS Nieuws

Russen te dichtbij, evacuatie burgers Pokrovsk via spoor gestopt

  • Wessel de Jong

    verslaggever

  • Wessel de Jong

    verslaggever

Het treinstation van de Oost-Oekraïense stad Pokrovsk is gesloten voor de verdere evacuaties van burgers. Het is er niet langer veilig, omdat het Russische leger de stad in de provincie Donetsk te dicht is genaderd. Dat heeft de gouverneur van het Oekraïense deel van de provincie meegedeeld, zo schrijft de Kyiv Independent.

Pokrovsk is op dit moment de plaats in Oost-Oekraïne waar het hardst om wordt gevochten. De grootste militaire inspanning van de Russen is gericht op de verovering van deze stad, die voor het Oekraïense leger een belangrijk logistiek knooppunt is. De val van Pokrovsk zou een gevoelig verlies zijn.

De lokale autoriteiten hadden de bevolking op 15 augustus opgeroepen om te vertrekken, toen de Russen de buitenwijken van de stad tot op 10 kilometer waren genaderd. Daarmee kwam Pokrovsk binnen het bereik van de Russische artillerie. De stad wordt dagelijks beschoten.

Meer dan helft bevolking weg

Burgers die nu nog willen vertrekken per trein, zullen eerst naar Pavlograd moeten, 100 kilometer naar het westen. Hoe ze daar moeten komen, is niet duidelijk.

Volgens gouverneur van de provincie zijn er nog 26.000 mensen in Pokrovsk, onder wie ruim duizend kinderen. Ouders met kinderen waren al veel eerder opgeroepen om te vertrekken. Voor de oorlog telde Pokrovsk 60.000 inwoners.

Zo kwam het Russische leger de laatste maanden dichter bij Pokrovsk:

Pokrovsk is onder meer belangrijk omdat de stad op de verbindingsweg ligt tussen Dnipro, de derde stad van Oekraïne, en de twee laatste grote steden in de Donbas die in Oekraïense handen zijn: Kramatorsk en Slovjansk. Om deze twee strategische plekken te bereiken, zal het Oekraïense leger, als Pokrovsk valt, zich moeten verplaatsten over kleine lokale weggetjes. Dat is niet onmogelijk, maar wel veel lastiger.

Oekraine wil Pokrovsk daarom graag behouden. Volgens het Oekraïense leger zetten de Russen nu alle mogelijke beschikbare middelen om dit logistieke centrum te veroveren. Het Russische leger zou Pokrovsk voor het einde van het jaar in handen willen hebben. Daardoor dreigt voor de stad hetzelfde lot als voor Bachmoet en Avdiivka, twee steden in Oost-Oekraïne waar inmiddels geen steen meer op de ander staat.

'Vijand geen meter opgeschoten'

Aanvankelijk was de verwachting dat Pokrovsk half september zou vallen, gezien het relatief hoge tempo van de Russische opmars. Maar de hoogste militair van Oekraïne, generaal Oleksandr Syrskyi, zegt dat die opmars is vertraagd. "De afgelopen zes dagen is de vijand geen meter opgeschoten in de richting van Pokrovsk", zegt de opperbevelhebber bij CNN. "Met andere woorden: onze strategie werkt."

Of het klopt wat Sysrkyi zegt, is moeilijk te controleren. "We hebben ze hun manoeuvreerruimte ontnomen en het ze onmogelijk gemaakt om reserves aan te trekken uit andere gebieden", zegt Syrskyi bij CNN verder.

Dat zou het gevolg zijn van de Oekraïense invasie van Rusland. Op 5 augustus trokken Oekraïense troepen de grens over in de Russische provincie Koersk. Om die aanval te weerstaan, zou Moskou 60.000 militairen hebben samengetrokken. Dat zou de druk op Pokrovsk hebben verlicht. President Zelensky zinspeelde er eerder ook op dat door 'Koersk' de Russische opmars elders werd vertraagd, maar niet gestopt.

Motieven inval Koersk

Het Oekraïense opperbevel heeft met deze commentaren voor het eerst erkend dat de aanval op Rusland ook bedoeld is om de druk op de Donbas en Pokrovsk te verlagen. Het is het zoveelste motief dat het Oekraïense opperbevel geeft voor het binnentrekken van de regio Koersk.

President Poetin reageerde op een conferentie in Vladivostok, in het uiterste oosten van Rusland. Hij spreekt tegen dat het offensief in de Donbas minder snel gaat en stelt juist dat Oekraïne faalt. Door Rusland binnen te dringen hebben de Oekraïners hun positie verzwakt, zo zegt hij, omdat ze hun troepen over een langer front moeten verdelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl