Oekraïense militairen bij Pokrovsk, eerder deze maand
NOS Nieuws

Oekraïne gelast evacuatie van Pokrovsk, weer brug opgeblazen in Rusland

Oekraïne heeft families met kinderen in Pokrovsk en omliggende plaatsen opdracht geven met spoed te vertrekken. De stad ligt in de regio Donetsk.

Russische troepen die de regio in handen proberen te krijgen, zijn de afgelopen dagen snel dichterbij gekomen. Het militair bestuur van Pokrovsk zegt dat ze op 10 kilometer van de stad staan. De regionale gouverneur omschrijft de situatie als "heel moeilijk".

In Pokrovsk komen belangrijke wegen samen. Een deel van de bevolking is al gevlucht, maar er zijn zo'n 50.000 inwoners achtergebleven. Oekraïne wil de stad graag behouden, omdat hij belangrijk is voor de bevoorrading van troepen aan het front in Donetsk.

Een gewonde militair bij Pokrovsk wordt gereedgemaakt voor transport naar een ziekenhuis

Als Rusland de stad binnenvalt, komt de verovering van de hele regio dichterbij. De Russen staan ook voor de stad Toretsk, eveneens in Donetsk, 20 kilometer ten noordoosten van Pokrovsk.

Oekraïne verwacht dat Rusland voor het einde van het jaar nog eens 200.000 militairen naar Oekraïne stuurt. Nu zijn er naar schatting van Kyiv 600.000 Russische militairen in het land.

Koersk

Op 6 augustus vielen Oekraïense troepen honderden kilometers noordelijker de Russische regio Koersk binnen. Mogelijk probeert het Oekraïense leger Rusland te dwingen op andere plaatsen aan het front troepen weg te halen om in Koersk in te zetten.

President Zelensky liet dit weekend weten dat de operatie in Koersk bedoeld is om een bufferzone te creëren. Oekraïne zegt inmiddels 80 plaatsen op 1150 vierkante kilometer Russisch grondgebied in handen te hebben.

Satellietfoto's van de pontonbruggen over de Sejm

Rusland zegt vandaag dat Oekraïne in Koersk een derde brug over de rivier de Sejm heeft vernietigd. Dat maakt het voor de Russen moeilijker om militairen en materieel aan te voeren.

Maar uit door de BBC geverifieerde satellietbeelden blijkt dat Rusland twee pontonbruggen heeft aangelegd. Ze liggen allebei bij de plaats Gloesjkovo, waar Oekraïne vrijdag een belangrijke brug over de Sejm vernietigde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl