Medewerkers van ASML verplaatsen delen van een machine waarmee chips kunnen worden gemaakt
NOS NieuwsAangepast

Nederland past exportregels aan voor ASML, nu in lijn met VS

Het kabinet scherpt de regels aan voor ASML voor de export van hoogwaardige chipmachines. Daarmee volgt Nederland voortaan de lijn van de regels de Verenigde Staten. Voor meer machines moet eerst een vergunning worden aangevraagd voor ze naar landen buiten de Europese Unie mogen worden gestuurd, zo heeft minister Klever voor Buitenlandse Handel bekendgemaakt.

Nederland ligt onder het vergrootglas omdat ASML een van de belangrijkste producenten van de nieuwe chipmachines is. "We hadden al een vergunningplicht voor zeer geavanceerde apparatuur voor de productie van chips. Gezien de technologische ontwikkelingen is het nu zo dat ook de oudere machines geavanceerdere chips kunnen maken dan voorheen", zegt Klever.

Het gaat om om chipmachines voor halfgeleiders, de zogenoemde deep ultra violet lithografische apparatuur. Europa en de Verenigde Staten vrezen met name dat China de chipmachines gebruikt om de Europese en Amerikaanse economie en defensie te ontregelen. "Ik neem deze beslissing voor onze veiligheid", zegt Klever. "Die geavanceerde chips kunnen gebruikt worden voor militaire toepassingen."

Supercomputers

Europa en de VS vrezen dat China de geavanceerde chips van producenten als ASML gebruikt om een economisch en militair overwicht op te bouwen. De angst is groot dat Chinese bedrijven straks niet alleen voorlopen op Europese concurrenten, maar dat China ook een voorsprong krijgt met supercomputers en op kunstmatige intelligentie draaiende wapens.

"Gezien de technologische ontwikkelingen is het nu ook zo dat de oudere machines geavanceerdere chips kunnen maken dan voorheen", stelt minister Klever in gesprek met de NOS. "En dat kan een risico zijn voor onze veiligheid, want die geavanceerde chips kunnen gebruikt worden voor militaire toepassingen. En daarom heb ik besloten ook oudere apparatuur onder de vergunningsplicht te brengen."

Als ASML de chipmachines naar China wil sturen, hakt ook hiervoor het kabinet eerst een knoop door over een vergunning. "Er is dus geen sprake van een exportverbod", benadrukt het kabinet.

ASML zegt in een reactie dat er weinig voor het bedrijf verandert en de exportregels van Amerika en Nederland "worden geharmoniseerd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl